Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται προέλαση ελληνικών, γαλλικών & ισραηλινών μαχητικών στην Α.Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη T. Pyatt, ο φετινός ''ΗΝΙΟΧΟΣ-2021'' θα είναι μια πραγματικά μεγαλειώδη αεροπορική άσκηση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με αεροσκάφη χωρών συμμάχων της Ελλάδος, με σενάρια που θα είναι απειλητικά μόνο για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
         
“Έχουμε προφανώς γίνει πολύ πιο φιλόδοξοι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι δυνάμεις μας (ελληνικές και αμερικανικές). Αναμένουμε την άσκηση ''ΗΙΝΙΟΧΟΣ'', που συνεχίζει με πλήρη ταχύτητα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα διεξάγουμε και την φετινή άσκηση”, τόνισε χθες ο Αμερικανός πρέσβης μεταξύ πολλών άλλων.

Η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας "ΗΝΙΟΧΟΣ-2021" είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ, δήλωσε ότι η γαλλική αεροπορική δύναμη  θα συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας "Ηνίοχος-2021" με 8 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 4 Μιράζ 2000, ενώ πιθανολογείται η παρουσία και άλλων αεροσκαφών.

Στον φετινό "ΗΝΙΟΧΟ-2021", θα συμμετάσχουν επίσης, αεροσκάφη και προσωπικό από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήνουμε ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο παρουσίας Σαουδαραβικών μαχητικών στην ελληνική άσκηση, μετά την απόφαση του Ριάντ να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Πηγές αναφέρουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες, πιθανόν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο με σενάρια εικονικής και πραγματικής προσβολής χερσαίων και ναυτικών στόχων.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος -2021», γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο.

Οι Γάλλοι πιλότοι βρέθηκαν στην χώρα στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης και απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, μαζί με τα ελληνικά F-16 και τα Mirage 2000, κάνοντας σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Το Αιγαίο αποτελεί από την φύση του ένα απαιτητικό πεδίο δράσης μαχητικών αεροσκαφών, ενώ τα εκατοντάδες διάσπαρτα νησιά προσδίδουν άλλο χαρακτήρα σε πολλές συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άσκηση ''ΗΝΙΟΧΟΣ'', εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδαςκαι διιαρκεί15  ημέρες, καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή του FIR Aθηνών.

Το σενάριο της άσκησης βασίζεται στο σενάριο διεξαγωγής αεροπορικών  επιχειρήσεων από αεροπορική βάση, με την συνδρομή όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Τα σενάρια της άσκησης θα είναι:

    • Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

    • Προσβολή Αεροδρομίου.

    • Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).

    • Προσβολή Στόχων επιφανείας.

    • Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης).

    • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης.

    • Αποστολές Δυναμικής Στοχοποίησης.

    • Προστασία - Επίθεση κατά εναέριων στόχων υψηλής  αξίας.

Το μόνο σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι θα "λυσσάξουν" και μέσω του τύπου τους και διαφόρων ειδικών θα επιχειρήσουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα και τις χώρες που θα συμμετάσχουν στον ''ΗΝΙΟΧΟ-2021'', περί δήθεν ''φανταστικών" σεναρίων κατά της Τουρκίας. Με αυτό άλλωστε το "σανό ταίζει " η τουρκική κυβέρνηση τον λαό της που υποφέρει από τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν που στοιχίζουν πολλά θύματα στην τουρκική κοινωνία.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ