Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιστροφή στο ''μαντρί'' - Η Τουρκία θέλει τα F-35

Η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε πρώην στέλεχος της γνωστής αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin για να παραμείνει πάση θυσία στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, αφού τρέμει την προοπτική απόκτησης παρόμοιων αεροσκαφών από την Ελλάδα.

Στόχος των Τούρκων είναι να μπορέσουν να παραλάβουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να μην βρεθεί η τουρκική πολεμική αεροπορία προ εκπλήξεως στο Αιγαίο από την ελληνική αεροπορική υπεροχή.   

Η Ελλάδα με γαλλικά μαχητικά Rafale F-3 που είναι αεροσκάφη 4++ γενιάς, με F-35  και με την αναβάθμιση των 87 F-16 σε  VIPER, θα ελέγχει όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την Α.Μεσόγειο, αφού οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ούτε να ξεμυτίσουν.

Έτσι όλα τα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές μαζί με την νεο-Οθωμανική κυριαρχία θα πήγαιναν “περίπατο”.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό κυρίως το λόγο σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσέλαβε έναν πρώην στέλεχος της Lockheed Martin για να παραμείνει η Άγκυρα στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, άγνωστο όμως με ποιο τρόπο, αφού οι ΗΠΑ απαιτούν από την Άγκυρα επιστροφή των S-400 στην Ρωσία.

Ο Stephen Williams είναι γνωστός στην κοινότητα του F-35, αφού αποχώρησε από την Lockheed Martin το καλοκαίρι του 2016 για να γίνει διευθύνων σύμβουλος αμυντικής εταιρείας στην Δανία με την ονομασία Terma.

Ο ίδιος ήταν πρώην περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος των αμερικανικών stealth αεροσκαφών για την Ευρώπη, έχει εγγραφεί στην εταιρεία Pentagon Strategies, ως “Foreign Agents Registration Act” (FARA), ενεργώντας πλέον για λογαριασμό της Άγκυρας.

Ο ίδιος εργάζεται τώρα για την τουρκική εταιρεία SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler (αμυντική βιομηχανία τεχνολογίας) με έδρα την Άγκυρα και την Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), το κυβερνητικό γραφείο που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία του Ερντογάν.

Η πρόσληψη του πρώην Αμερικανού ειδικού έρχεται μετά από ένα μήνα αφότου η SSTEK προσέλαβε το δικηγορικό γραφείο  “Άρνολντ και Πόρτερ” ως «σύμβουλο» για το πρόγραμμα των F-35.

Άγνωστο το τι θα πετύχει η Άγκυρα με αυτά τα τερτίπια, αφού όλες αυτές οι μέθοδοι και οι προσπάθειες, ελέγχονται επιτακτικά από το Κογκρέσο  και την πανίσχυρη επιτροπή άμυνας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μ.Μενέντεζ που απαιτεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας εδώ και τώρα συνεχώς.  

Η ουσία όμως είναι ότι η δρομολόγηση απόκτησης μιας μοίρας από 18-24 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, μαζί με τα γαλλικά μαχητικά είναι το κύριο σχέδιο της  ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την αντιστάθμιση της ισορροπίας δυνάμεως με την Τουρκία και σε αυτό το σχέδιο στοχεύουν οι Τούρκοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ είχε αναφερθεί πριν μερικές ημέρες στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε θα είναι έτοιμη και η Ελλάδα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.

Σε πέντε χρόνια όμως πιθανόν είναι να έχουν γίνει πολλά στην περιοχή μας, ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία-Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ