Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Πυρά" Μακρόν κατά Άγκυρας: "Θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις γαλλικές εκλογές"

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία, θα επιχειρήσει να επηρεάσειτις εκλογές στη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες, οπότε νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ διαφανείς», δήλωσε ο Μάκρον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 5.

Το κλίμα μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταθερά τεταμένο διαφωνώντας για μια σειρά ζητημάτων, από τη θρησκεία μέχρι τον τομέα της ενέργειας και τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επικοινωνία τους, ωστόσο, τον Ιανουάριο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να τα ξαναβρούν. Στις 2 Μαρτίου προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές, ούτε εξήγησε αν αναφερόταν στις περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο, την προεδρική ψηφοφορία το 2022 ή και τα δύο.

Είπε μόνο ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη». Ήταν πιθανώς μια αναφορά στην δύναμή της σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Η Γαλλία δεν συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη θρησκεία ή την εθνικότητα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες ενδέχεται να μπορεί να επηρεάσει η Τουρκία, αν πράγματι είναι πρόθεση του Ερντογάν να αναμιχθεί. Ούτως ή άλλως ο αριθμός θα ήταν πιθανώς αμελητέος, σημειώνει το Bloomberg.

Καθώς ο Μακρόν αρχίζει να κάνει εκστρατεία για επανεκλογή, εστιάζει θέματα που σχετίζονται με το Ισλάμ και την ασφάλεια σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους ψηφοφόρους που ίσως σκέφτονται να υποστηρίξουν την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λε Πεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει ο πρωταθλητής του Σουνιτικού Ισλάμ, αυτό έφερε σε σύγκρουση τους δύο ηγέτες, και τόσο Ερντογάν όσο και Μακρόν αναθερμαίνουν την «έχθρα» τους με νέες διαμάχες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της  Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας. Πέρυσι, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ