Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν "μαγειρεύει" εκλογικό νόμο για να βάλει τους γκρίζους λύκους στη βουλή

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για μια νέα τροποποίηση του εκλογικού νόμου, παρουσιάζοντάς την στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το νομοσχέδιο θα κοινοποιηθεί στο Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) μόλις πάρει το τελικό του σχήμα μετά την κριτική-έλεγχο του Ερντογάν. Εκπρόσωποι και από τα δύο κόμματα θα συναντηθούν και θα προετοιμάσουν μια κοινή τελική πρόταση που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόταση τροποποίησης περιλαμβάνει πολλές  επί μέρους τροποποιήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές, οι οποίες συζητούνται εδώ και πολύ καιρό από όλες τις παρατάξεις του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του εκλογικού  ορίου  από 10% σε 7% προκειμένου ένα κόμμα να μπεί στη βουλή. Η κίνηση  αυτή θα επιτρέψει στα μικρότερα κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές χωρίς απαραίτητα να σχηματίσουν συμμαχία.

Το τρέχον όριο του 10% εισήχθη με το Σύνταγμα του 1982, το οποίο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Παρά το γεγονός ότι το AK Party υποσχέθηκε μερικές φορές να καταργήσει το συγκριμένο ποσοστό ως όριο  εισόδου ενός κόμματος στη βουλή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εν τούτοις το θέμα μέχρι τώρα παραμένει ως έχει.

Ένα άλλο πρόσφατο αμφιλεγόμενο ζήτημα στην πολιτική αρένα, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαϊκού Κόμματος HDP, το οποίο κατηγορείται ότι υποθάλπτει την τρομοκρατία και συμπλέει με το PKK 

Το MHP, σύμμαχος του κόμματος του ΑΚΡ στο εκλογικό μπλοκ της Λαϊκής Συμμαχίας, ζητά το κλείσιμο του κόμματος λόγω φερόμενων τρομοκρατικών του δεσμών, με το PKK, μια πρόταση που δεν έχει γίνει αποδεκτή μέχρι στιγμής από το ΑΚΡ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του AKΡ, ισχυρίστηκαν ότι το κλείσιμο των κομμάτων δεν έχει θέση στη δημοκρατία και ότι δεν έχει λειτουργήσει στο παρελθόν. "Παρατηρήσαμε ότι το κλείσιμο των κομμάτων δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος AK, Numan Kurtulmuş, τον Δεκέμβριο.

Το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των συμμάχων κομμάτων της εξουσίας AKP-MHP και πιθανόν να προκαλέσει περισσότερες διαφωνίες. Ωστόσο, το AKΡ, πιθανότατα θα προσθέσει έναν όρο στο νέο νόμο που καθιστά αδύνατο για τα συνδεδεμένα με την τρομοκρατία κόμματα να λάβουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Λαϊκή Συμμαχία θα ασχοληθεί με το ζήτημα των παραιτηθέντων βουλευτών, το οποίο έχει επίσης προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, ένα νεοσύστατο κόμμα πρέπει να έχει 20 βουλευτές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Πριν από τις εκλογές το 2018, για παράδειγμα, 15 βουλευτές παραιτήθηκαν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης (CHP) και προσχώρησαν στο Καλό Κόμμα (IP) για να δώσουν στο τελευταίο το δικαίωμα συμμετοχής στις πρόωρες εκλογές, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στις εκλογές.

Οι βουλευτές επέστρεψαν στο CHP μετά τις εκλογές, μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από το AKΡ και το MHP. Ο νέος νόμος δεν θα αποκλείσει εντελώς τέτοιες στρατηγικές. Ωστόσο, οι ποσοστώσεις των κομμάτων στις επιτροπές του Κοινοβουλίου θα καθοριστούν σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα και δεν θα αλλάξουν με βάση τον μεταβαλλόμενο αριθμό βουλευτών λόγω παραιτήσεων και μεταβιβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι απίθανη, σύμφωνα με ειδικούς. Το AKΡ είχε προηγουμένως συλλογιστεί ορισμένα εναλλακτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του μονομελούς συστήματος εκλογικών περιφερειών, σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα.

Ανάλυση

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

1. O Ερντογάν όποτε διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία θα έχει ως σύμμαxο το κόμμα του ΜΗΡ των γκρίζων λύκων. Αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι η αλλαγή του ποσοστού  που εμπεριέχεται  στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου ,προκειμένου ένα κόμμα να μπεί στη βουλή  από το 10% που ισχύει μέχρι σήμερα, σε 7% ή και χαμηλότερα, είναι "φωτογραφική" προκειμένου το MHP το οποίο τώρα δημοσκοπικά είναι στο 8% περίπου να μπορέσει να μπεί στη βουλή.

Το παραπάνω έχει σημαντική βαρύτητα αναφορικά με την στάση του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής  μετεκλογικά, εάν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές, πράγμα δύσκολο μέχρι στιγμής, αφού για να έχει την εξουσία στην Τουρκία  θα πρέπει να έχει σύμμαχο το MHP και συνεπώς θα  συνεχιστεί η εξάρτηση του από το Εθνικιστικό κόμμα . Άρα η επιθετική πολιτική της Τουρκίας θα συνεχιστεί, γεγονός που θα έχει  άμεση επίδραση στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό και ΝΑ. Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Με την μείωση του εκλογικού  ορίου  από 10% σε 7% προκειμένου ένα κόμμα να μπεί στη βουλή, ο Ερντογάν στοχεύει στο να κατακερματίσει την συμμαχία της αντιπολίτευσης, αφού πλέον το ένα κόμμα δεν θα έχει ανάγκη το άλλο για να δημιουργήσει συμμαχία για να μπεί στη βουλή. Είναι η τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Με τον τρόπο αυτό προσδοκά να εμποδίσει την ενωμένη μέχρι στιγμής αντιπολίτευση να τον νικήσει στις μελλοντικές εκλογές

3. Το γεγονός ότι το  AK Party πιθανότατα θα προσθέσει έναν όρο στο νέο νόμο που καθιστά αδύνατο για τα συνδεδεμένα με την τρομοκρατία κόμματα να λάβουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στοχεύει ξεκάθαρα το  κουρδικό HDP. Σκοπός αρχικά είναι να μην έχουν οικονομικούς πόρους οι κούρδοι υποψήφιοι του κόμματος να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα, γραφεία, εκλογικά κέντρα, οργάνωση συγκεντρώσεων. Στη συνέχεια θα κατηγορηθούν κάποιοι από τους υποψήφιους ότι έλαβαν χρήματα από το PKK,  κατακερματίζοντας  και διχάζοντας τους κούρδους ψηφοφόρους,με απώτερο σκοπό το AKP να εξασφαλίσει ένα ποσοστό από αυτούς, ανεβάζοντας τα πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του που τώρα είναι στο 36,7%

Ως γενικό συμπέρασμα καταλήγουμε ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος έντονων πολιτικών ζυμώσεων και πολιτικής πόλωσης  στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δείχνει ότι είναι γατζωμένος από την εξουσία, την οποία δεν θέλει με τίποτε να εγκαταλείψει, και το χειρότερο όπλων είναι ότι δείχνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για αυτό. Κάτι τέτοιο  ενδέχεται να οδηγήσει την Τουρκία από το σενάριο ενός   εμφύλιου πόλεμου μέχρι  το σενάριο της δημιουργίας νέων πολεμικών μετώπων στο εξωτερικό, στο οποίο να εμπλέξει Ελλάδα και Κύπρο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης