Ελληνοτουρκικά

Σαφής πρόκληση Σοϊλού κατά ΗΠΑ: "Οι Γκιουλενιστές ήταν πιόνια τους στο πραξικόπημα του 2016!"

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι το κίνημα Gülen δεν βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου και υπονοεί πως σημαντικό ρόλο επαιξαν σε αυτό οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε απόλυτη αντίθεση με την αφήγηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) σχετικά με τους πρωταγωνιστές ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι δεν ήταν το κίνημα του Gülen που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα αλλά υπαινίχθηκε ότι οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από αυτό.

Τα σχόλια του Soylu ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος στο Haber Global με τον δημοσιογράφο Candaş Tolga Işık, την Τρίτη το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πραγματοποίησε η Fetö στις 15 Ιουλίου απόπειρα πραξικοπήματος;" ρώτησε η Candaş. "Η Fetö δεν πραγματοποίησε τις 15 Ιουλίου, αλλά οι δράστες δεν θα μας αφήσουν μόνους. Αν μείνετε δυνατοί, θα είστε εντάξει", απάντησε ο Σοϊλού.

Η Fetö είναι ένας υποτιμητικός όρος που επινοήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να αναφέρει το κίνημα του Γκουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση, ισχυρισμό που αρνείται έντονα το κίνημα.

Όταν ο Işık ρώτησε "Τι σημαίνει να πούμε ότι η Fetö δεν το έκανε;" Ο Soylu απάντησε με μια ερώτηση, λέγοντας, "Πού είναι η Fetö;"

«Στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στον Ισλαμικό μελετητή Fethullah Gülen με έδρα τις ΗΠΑ, του οποίου οι απόψεις ενέπνευσαν το κίνημα.

«Αυτό είναι», είπε ο Σοϊλού, αρνούμενος να επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις του. Πολλοί ερμήνευσαν τα σχόλια του Σόϊλου ως ότι κατηγορούσαν την αμερικανική κυβέρνηση εκείνη την εποχή, υπό την ηγεσία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι ήταν υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησαν το κίνημα του Γκιουλέν, χαρακτηρίζοντάς το ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Fethullah Gülen, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα, αρνήθηκε έντονα πως έχει κάποιον ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεθνή έρευνα για αυτό, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν, αποκάλεσε την απόπειρα πραξικοπήματος "δώρο του Θεού" και η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκτεταμένη εκκαθάριση με στόχο τους υποστηρικτές του κινήματος, απομακρύνοντας τους από τους κρατικούς θεσμούς, φερόμενη απάνθρωπα σε αυτούς και θέτοντας τους υπό κράτηση.

Οι παρατηρήσεις του Σοϊλού προκάλεσαν σοκ στα κοινωνικά μέσα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δείχνει άλλους πρωταγωνιστές εκτός από το κίνημα του Gülen ως ηγέτες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο δημοσιογράφος, Said Sefa κάλεσε τον Soylu να αποκαλύψει τους πραγματικούς εγκέφαλους της απόπειρας πραξικοπήματος.

"Ελα! λέει ο Soylu, η Fetö δεν πραγματοποίησε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Νομίζω πως εννοεί πως όσοι το υποκίνησαν ήταν εργαλεία. Γιατί ισχυρισθήκατε ότι ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές; Ας υποθέσουμε ότι μια ομάδα χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο. Τότε γιατί δεν λέτε ανοιχτά ποιος τους χρησιμοποίησε; Ποιόν φοβάσαι;", έγραψε στο twtter ο Sefa.

Το μέλος του συμβουλίου του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Eren Erdem, είπε στο Twitter: «Εάν ένας αναπληρωτής του CHP εμφανιζόταν στην τηλεόραση και έλεγε ότι «η Fetö δεν πραγματοποίησε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου» όπως έκανε ο Süleyman Soylu, τι νομίζετε ότι θα συνέβαινε;"

Ο Ερντέμ αναφερόταν στις σοβαρές νομικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε κανείς αν έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που η επίσημη κυβέρνηση αναφέρει για το ιστορικό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση απομάκρυνε επίσης περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους από τη δουλειά τους με τις κατηγορίες για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Soylu τον Νοέμβριο, συνολικά 292.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 96.000 άλλοι έχουν φυλακιστεί.

Εκτός από τις χιλιάδες που φυλακίστηκαν, αρκετοί άλλοι οπαδοί του Gülen έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία για να αποφύγουν την βία και την καταστολή της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...