Ελληνοτουρκικά

Επιστρέφει στην "ατζεντα των «27»" η Ανατολική Μεσόγειος - "Αδειάζουν" οι ΗΠΑ την Τουρκία για το Κυπριακό

Τηλεδιάσκεψη για την ασφάλεια και την άμυνα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουν στις 26 Φεβρουαρίου οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ανακοίνωση έκανε ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μέσω twitter.

Τα ελληνοτουρκικά φαίνεται να επιστρέφουν στην ατζέντα των “27”, καθώς αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

"Πυρά" των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

H υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε γραπτή απάντηση προς τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της, αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους».

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έθεσε την εξής ερώτηση: Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 8ης Ιανουαρίου σχετικά με την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 φέτος για να «ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος σε έναν προβλεπόμενο ορίζοντα».

Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης έχουν λάβει μέτρα για να υπονομεύσουν τις νέες συνομιλίες, επιμένοντας σε μια λύση δύο κρατών και όχι στην επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την πολιτική των ΗΠΑ. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα βήματα;

Ο κ. Μενέντεζ απέστειλε και το εξής ερώτημα για το άνοιγμα των Βαρωσίων:

«Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησαν κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, κάνοντας κινήσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτήν τη σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;»

Η κα. Γκρίνφιλντ απάντησε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020. Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσιών είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ