Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνοτουρκικά: Θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες υποχωρήσεις - Μακριά από «λύση πακέτου» που πιέζει ΕΕ & ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με αραβικές δημοσιογραφικές πηγές, συγκεκριμένοι κύκλοι φαίνεται να θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε νέες υποχωρήσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, έχοντας την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα είχε την ίδια αντίδραση με το Σκοπιανό ζήτημα, μιλώντας ακόμη για μακροχρόνιες "μυστικές διαβουλεύσεις", οι οποίες δήθεν είχαν σχεδόν καταλήξει.

Αυτές τις πληροφορίες τις φέρνει στη δημοσιότητα Τούρκος ακαδημαικός, συγγραφέας και σύμβουλος του Ερντογάν,αλλά πίσω σίγουρα έχουμε και γερμανικούς κύκλους οι οποίοι έχουν εμπλακεί πλέον βαθιά με τα ελληνοτουρκικά, προωθώντας τα δικά τους φυσικά συμφέροντα.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Φημολογείται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με την πάροδο των ετών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Μουσταφά Αϊντίν, για παράδειγμα, ο οποίος πιθανώς είναι καλά ενημερωμένος, γράφει ότι: «γνωρίζουμε ότι οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τις αρχικές τους θέσεις μέσω ανοικτών, ή μερικές φορές μυστικών διαπραγματεύσεων με την πάροδο των ετών και έχουν κλείσει ουσιαστικά το κενό για μια γενική διευθέτηση.

Οι διαπραγματευτές έχουν προφανώς επεξεργαστεί πιθανές συμφωνίες για όλα τα σημαντικά θέματα. Αλλά αυτό που λείπει - σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό επιστήμονα - είναι η πολιτική βούληση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων να δώσουν την ευλογία τους σε μια συμβιβαστική λύση που αποκλίνει από τις μαξιμαλιστικές αρχικές θέσεις", καταλήγει.

Άραγε ποιες ελληνικές αρχές είχαν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εδώ και τόσα χρόνια και σε τι είχαν καταλήξει, αφού δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδοw ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά.

Το αντίθετο μάλιστα, η Άγκυρα έχει προσθέσει τόσο παράλογες απαιτήσεις που καμία κυβέρνηση, όχι στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο δεν πρόκειται καν να συζητούσε οτιδήποτε. 

Οι αραβικές πηγές συνεχίζοντας αναφέρουν ότι "στην επιφάνεια, τα δύο μέρη συναντιούνται για την επίλυση απτών συγκρούσεων συμφερόντων. Όμως, κάθε προσέγγιση, πόσο μάλλον μια λύση, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται σε διαμάχη όχι μόνο σε ουσιαστικά ζητήματα αλλά και όταν πρόκειται για την ίδια την διαδικασία.

Η κόντρα τους ξεκινά με την ημερήσια διάταξη, αφού οι Έλληνες συζητούν μόνο θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των συνόρων της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στη θάλασσα. Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει σε μια πολύ ευρύτερη ατζέντα. Στα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, περιλαμβάνονται τα θαλάσσια σύνορα, τα κυρίαρχα δικαιώματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η ελληνική στρατιωτική παρουσία σε ορισμένα νησιά της ηπειρωτικής Ανατολίας και, τέλος, η κατάσταση ενός αριθμού ακατοίκητων βραχονησίδων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση μεταξύ των χωρών είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς την επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης και των διαφορών σχετικά με τις αντίστοιχες μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία.

"Ωστόσο, η Αθήνα και η Άγκυρα απέχουν πολλά χρόνια μακριά από ένα είδος «λύσης πακέτου» που προτείνεται επανειλημμένα από κάποιες πλευρές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Θα ήταν μια πραγματική έκπληξη ακόμη και αν οι τωρινές  διαπραγματεύσεις επρόκειτο απλώς να σημειώσουν μια ελάχιστη πρόοδο στην επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα.

Η Αθήνα πιέζει για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή αυτή προϋποθέτει τη συγκατάθεση της Τουρκίας, η οποία, λόγω της συγκριτικά αδύναμης θέσης της βάσει του διεθνούς δικαίου, διστάζει να παραπέμψει την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο", καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Τουρκία δε ζητάει 10 θέματα για να κερδίσει τα τρια ή τα πέντε, αλλά απαιτεί τα πάντα και κυρίως ζητά διχοτόμηση του Αιγαίου και εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας, μαζί με την απόδοση κάποιων βραχονησίδων ή μικρονήσων, λες και η Ελλάδα έχασε σε κάποιον πόλεμο, ή μήπως αυτό επιδιώκουν τελικά οι Τούρκοι για να κερδίσουν τα πάντα τώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ