Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε "Βατερλώ" εξελίχθηκε το 2020 για την Τουρκία- Πλησιάζει το τέλος του υπερόπτη Ερντογάν;

Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε μια χρονιά γεμάτη με ήττες και τις υποχωρήσεις σχεδόν σε κάθε τομέα για την Τουρκία, αναφέρει το Ahval.

''Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη της Γης σε σχέση με το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης. Η συρρικνούμενη οικονομία της έχει οδηγήσει σε αχαλίνωτη και σχεδόν μόνιμη φτώχεια. Οι διεθνείς σχέσεις της χαρακτηρίζονται από  μια απόκοσμη απομόνωση.

Αυτές δεν είναι υποκειμενικές εκφράσεις απαισιοδοξίας, αλλά βασίζονται σε γεγονότα.

Η Τουρκία κατέλαβε την 107η θέση από τις 128 χώρες του Δείκτη του κράτους δικαίου για το 2020, που δημιουργήθηκε από το World Justice Project, έναν διεθνώς φημισμένο οργανισμό της κοινωνίας των πολιτών που προωθεί το κράτος δικαίου παγκοσμίως. Εάν χωρίσετε αυτές τις χώρες σε πέντε ομάδες, η Τουρκία θα βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Ακόμη χειρότερα, η ίδια έκθεση κατατάσσει την Τουρκία 124η για ανεξάρτητα συστήματα αστικών και ποινικών δικαστηρίων, απαλλαγμένη από ακατάλληλη κυβερνητική επιρροή. Οι μόνες τέσσερις χώρες που είναι χειρότερες από την Τουρκία είναι το Καμερούν, η Ρωσία, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα.

Η Τουρκία κατατάσσεται επίσης 154η μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2020.

Μπορεί κανείς να δει τα πολλά ξεκάθαρα σημάδια που έχουμε πέσει στην κατώτατη κατηγορία. Παρά τις δεσμευτικές διατάξεις του Συντάγματος, τα κατώτερα δικαστήρια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) λόγω πολιτικής επιρροής.

Ένα γνωστό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είπε σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι «ούτε ένα παιδί θα έγραφε αυτά τα κατηγορητήρια» ,ωστόσο οι άνθρωποι παραμένουν στη φυλακή για τέτοιες κατηγορίες.

Εάν η δημοκρατία μιας χώρας είναι τόσο καλή όσο το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που διατηρεί, τότε η δημοκρατία μας είναι επίσης πέμπτης κατηγορίας.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της τουρκικής οικονομίας το 2020 ήταν ότι βυθίστηκε σε έναν κύκλο διαρκούς φτώχειας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και το κατά κεφαλήν εισόδημα εξακολούθησαν να μειώνονται τα τελευταία επτά συνεχόμενα χρόνια, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση το 2020.

Μεταξύ 2013 και 2020, το ένα τρίτο του ΑΕΠ εξαφανίστηκε, μειώνοντας το από 960 δισεκατομμύρια δολάρια σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε από 12.500 $ σε 7.800 $ την ίδια περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ρυθμό πληθωρισμού, η ευημερία μας μειώθηκε κατά περισσότερο από 40%  τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν μπορούσα να βρω άλλη χώρα στη βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσίασε μια τέτοια πτώση εντός του ίδιου περίοδος.

Η Τουρκία πληρώνει για μια ιδεολογική προσέγγιση στη διαχείριση της οικονομίας. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα ότι «το επιτόκιο είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα».

Οι Financial Times υπολόγισαν ότι η αποτυχημένη νομισματική παρέμβαση έχει κοστίσει 140 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, θέτοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα μείον 50 δισεκατομμύρια $.

Τα φορολογικά έσοδα δεν καλύπτουν καν μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, ελλείμματα κοινωνικής ασφάλισης και τοκοχρεωλύσια, χωρίς πληρωμές στο κύριο χρέος. Η Τουρκία χρειάζεται ξένο κεφάλαιο.

Αλλά όταν έχετε ένα κράτος δικαίου πέμπτης κατηγορίας, οι σοβαροί επενδυτές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν.

Ένα παράδειγμα αυτού ήταν όταν η Volkswagen διέκοψε την επένδυσή της ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δυτική επαρχία της Μανίσα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του AKP παρείχε στον γερμανικό γίγαντα αυτοκινήτων γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

Χώρες σε παρόμοιες καταστάσεις προσελκύουν συχνά κερδοσκοπικούς επενδυτές που πραγματοποιούν απροσδόκητα κέρδη μέσω βραχυπρόθεσμων συναλλαγών στην αγορά και τραβούν στη συνέχεια τα χρήματά τους. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται ξαφνικά, η Τουρκία αντιμετωπίζει δυστυχώς τώρα μια τέτοια κατάσταση. Η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της φτώχειας το 2021.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Υγείας είπε ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν στο COVID-19 μέχρι το τέλος του έτους.

Έχουμε πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, αλλά οι συμβάσεις που υπογράφηκαν για αποστολές εμβολίων δεν καλύπτουν καν τα 50 εκατομμύρια όπως υποσχέθηκε. Η οικονομία και ο τουρισμός της Τουρκίας ενδέχεται να υποφέρουν σημαντικά το 2021 λόγω αυτού.

Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, η Άγκυρα αντιμετώπισε τόσο μεγάλη απομόνωση που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν.

Το AKP μετέχει σε οποιαδήποτε σύγκρουση που συναντά στην περιοχή, παίρνοντας πάντα πλευρές με κομματικό τρόπο. Καμία άλλη χώρα, μεγάλη ή μικρή, δεν το κάνει.

Το κυβερνών κόμμα έχει επίσης την τάση να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα με ευκολία  συχνά, πριν εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές επιλογές.

Ο πρωταρχικός παράγοντας που διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ είναι η ιδεολογία και όχι το εθνικό συμφέρον. Αποτελείται από φιλοδοξίες υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Ikhwan) στη Μέση Ανατολή και μια ιδεολογικά παρακινημένη, αντιδυτική στάση .

Υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους που χρονολογούνται από τα χρόνια πριν από το AKP.

Ωστόσο, η ιδεολογική στάση που υιοθέτησε το κυβερνών κόμμα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των σχέσεων με πολλές άλλες χώρες: Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Σουδάν, μισή Λιβύη, Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα.

Το AKP προσπαθεί τώρα να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μέχρι στιγμής χωρίς κανένα γνωστό θετικό αποτέλεσμα. Εάν οι πολιτικές του κόμματος για την Αίγυπτο και το Ισραήλ ήταν σωστές, γιατί θα ήθελε να αλλάξει τα πράγματα τώρα;

Η εστίαση της Τουρκίας στην ένταξη στην ΕΕ έχει εξαφανιστεί ,παρόλο που πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα ,απλά και μόνο λόγω της δημοκρατίας πέμπτης τάξης που έχει διαμορφώσει το AKP.

Αυτές τις μέρες, το κυβερνών κόμμα μίλησε για τη στροφή μιας νέας σελίδας με την ΕΕ, κάνοντάς το να φαίνεται σαν ένα νέο ξεκίνημα για τη διαδικασία της ανάβασης. Πολλοί Τούρκοι σχολιαστές το βλέπουν έτσι. Η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει την Τουρκία, ανεξάρτητα από το καθεστώς της  είναι μια χώρα με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 90 εκατομμύρια, δίπλα στα σύνορά της. Πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή σχέσης μεταξύ των δύο.

Αλλά για το ευρωπαϊκό μπλοκ, δεν είναι πλέον μια σχέση με ένα υποψήφιο μέλος. Το AKP κατέστρεψε τον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ. Τελείωσε. Τώρα, η νέα σελίδα αφορά τον ορισμό της φύσης των νέων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ένα άλλο αριστούργημα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το κυβερνών κόμμα είναι ότι η τρέχουσα δέσμευσή του στις «μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Θυμάμαι το διάσημο δόγμα στο βιβλίο του ιταλού συγγραφέα Giuseppe Tomasi «Il Gattopardo»: για να παραμείνουν τα ίδια όλα, όλα πρέπει να αλλάξουν.

Σας εύχομαι ένα υγιές και  με ευημερία 2021.''

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...