Ελληνοτουρκικά

Γερμανικός "εμφύλιος" για τα υποβρύχια στην Τουρκία: ”Σταματήστε να παραδίδετε όπλα στην Άγκυρα"

Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, τον απόηχο από την μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ και την επικείμενη παράδοση γερμανικών υποβρυχίων Type-214, το Βερολίνο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε Αθήνα και Λευκωσία που υπομένουν τις τουρκικές προκλήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν στοιχεία από το υπουργείο οικονομίας για να δείξουν ότι οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 8,7 εκατομμύρια ευρώ (10,6 εκατομμύρια δολάρια) το 2020 σε σύγκριση με τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους.

Την ίδια ακριβώς στιγμή όμως το κόμμα των Πρασίνων αναφέρει στη γερμανική βουλή ότι η πώληση των γερμανικών υποβρυχίων θα μεταβάλλει την γεωπολιτική κατάσταση στην Α. Μεσόγειο εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου βέβαια.

Η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης που έδειχνε μείωση του αριθμού των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία το 2020, υλοποιήθηκε μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του Σεβίμ Ντάντελεν, μέλους του γερμανικού Αριστερού κόμματος.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία λόγω της μαζικής καταστολής της Άγκυρας εναντίον αντιφρονούντων μετά από απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά η όλη προσπάθεια έμεινε ουσιαστικά στα "χαρτιά" αφού εξοπλισμός αιχμής θα παραδοθεί σύντομα στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών, Χάικο Μάας, σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Τουρκία, ο Βουλευτής του αριστερού κόμματος δήλωσε ότι “ο Μάας υλοποιεί μια «κυνική γεωπολιτική που δεν ενδιαφέρεται για τα θύματα της τουρκικής επιθετικότητας. Η προαποφασισμένη παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία υποστηρίζει τις απειλές του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου. Όποιος μιλά για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά συνεχίζει να παραδίδει επιθετικά όπλα στην Τουρκία, με τα οποία η Άγκυρα απειλεί τα μέλη της ΕΕ, προσπαθεί να εξαπατήσει το κοινό".

"Οι δηλώσεις του Heiko Maas αντιπροσωπεύουν το ακόμα πιο χαμηλό επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας», τόνισε ο Βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Μάας δήλωσε ότι θεωρεί ότι το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ήταν «στρατηγικό λάθος», απορρίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην Τουρκία να διακόψει τις προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα κάλεσε επιτακτικά τη Γερμανία να διακόψει  την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Άγκυρα, εισπράττοντας άρνηση και κυνισμό.

Η επικείμενη παραλαβή του πρώτου γερμανικού υποβρυχίου στην Τουρκία θα ξεκινήσει το  2022, και μετά κάθε χρόνο θα παραδίδεται και από ένα υποβρύχιο έως το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά των μη ανιχνεύσιμων υποβρυχίων θα μπορούσε να γείρει το ναυτικό πλεονέκτημα υπέρ της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Γερμανία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι περιορίζει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, μετά από την επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ωστόσο τα 6 υποβρύχια που θα ακυρώσουν το ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο δεν τ΄ αγγίζει! 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...