Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Η εθνικιστική συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί καταποντίζεται σε δημοσκοπήσεις

Ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος των γκρίζων λύκων (MHP) Ντέλετ Μπαχτσέλι, αντέδρασε ενάντια στον κυβερνώντα αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτούλου, αφού ο τελευταίος απέρριψε την έκκληση του Μπατσέλι για το κλείσιμο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όσοι αντιτίθενται στο κλείσιμο του HDP, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στελεχών του AKP, πρέπει να απαντήσουν σε αυτό: Είναι εύλογο το τουρκικό κράτος να τροφοδοτεί την προδοσία και να καλύπτει το κόστος των σφαιρών, των βομβών και των ναρκών;» Ο Μπαχτσέλι είπε σε δήλωση που κυκλοφόρησε στο Twitter στις 16 Δεκεμβρίου.

Δεν έχασε την ευκαιρία όμως, να δηλώσει και την οργή του για τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 ε εμφάνισή του την Τετάρτη ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.

“Για 1η φορά μετά το 1975 (Αττίλας) επιβάλλονται τέτοιες κυρώσεις στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Δε μπορείτε να μας βάλετε λουριά, δεν μπορείτε να μας σκλαβώσετε δε θα μας έχετε με δεσμά” δήλωσε ο εθνικιστής πολιτικός σε ομιλία του.

Ο Μπαχτσέλι κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να κλείσει το HDP, κατηγορώντας το κόμμα ότι «προστατεύει τον τρόμο».

«Αυτό το κρεβάτι τρόμου και αυτονομισμού πρέπει να κλείσει», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του ΜΗΡ στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μπαχτσέλι, ο Κουρτούλου, είπε στις 15 Δεκεμβρίου ότι το κλείσιμο των κομμάτων στην Τουρκία δεν είχε ποτέ «θετικό αποτέλεσμα».

Κατηγόρησε για άλλη μια φορά το HDP ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP ότι έχει δεσμούς με το ΡΚΚ, οδηγώντας έτσι σε διώξεις χιλιάδων μελών του και ορισμένων ηγετών.

Το HDP αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τα σχόλια του Kurtulmuş, ο Μπατσέλι επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημά του για το κλείσιμο του HDP. «Το HDP πρέπει να κλείσει με τρόπο που δεν  θα μπορεί να ανοίξει ξανά. Δεν θα πρέπει να δοθεί εξουσιοδότηση για την ίδρυση ενός κόμματος που έχει την εθνοτική διαίρεση και τον τρόμο ως αναφορά», δήλωσε ο Μπαχτσέλι, ζητώντας αλλαγές στο Σύνταγμα και το νόμο για τα πολιτικά κόμματα «εάν είναι απαραίτητο».

Τα κουρδικά κόμματα έχουν στοχοθετηθεί από ισχυρισμούς για αυτονομισμό και τρομοκρατία από τότε που ιδρύθηκαν.

Δεκάδες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του HDP βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες σχετικά με το PKK, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ

Το εν λόγω κόμμα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση παρά το ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά το AKP και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Οι απόπειρες ποινικοποίησης του HDP αυξήθηκαν αφού το AKP του Erdoğan σχημάτισε συμμαχία με το MHP και άρχισε να ακολουθεί την εθνικιστική ατζέντα του.

Παρά το γεγονός ότι το Εθνικιστικό κόμμα MHP συγκυβερνά μαζί με το ΑΚΡ του Ερντογάν, εντούτοις είναι κατά 10% πιό κάτω από το κουρδικό κόμμα HDP σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ κατακόρυφη πτώση δημοσκοπικά εμφανίζει και το ΑΚΡ.

Αν και είναι σύνηθες για την κυβέρνηση και τους εθνικιστές να ζητούν από το HDP να «αποστασιοποιηθεί από το PKK», η αντιπολίτευση ζήτησε πρόσφατα από το κυβερνών μπλοκ να αποστασιοποιηθεί από τη μαφία μετά την υποστήριξη του Μπαχτσέλι για έναν από αυτούς.

Το πουλόβερ της κυβέρνησης Ερνογάν αρχίζει να ξηλώνεται, αφού το συγκυβερνών Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ καταποντίζεται δημοσκοπικά.

Η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τον Ερντογάν για οικογενειοκρατία, αδιαφάνεια, ενώ ο γαμπρός του Α. Μπαϊράκ ενέχεται στο σκάνδαλο της Halk Bank, το οποίο εκκρεμεί και θα εξεταστεί δικαστικά στις ΗΠΑ το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η πείνα, η ανεργία και ο Covid-19 χτυπούν τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική αξία της τουρκικής λίρας να χάνει το 25% της αξίας της σε ένα μόλις χρόνο, κάνοντας το καλάθι της νοικοκυράς ελαφρύτερο κατά 1/4.

Και τι πέτυχε ο Ερντογάν για τον Τούρκο πολίτη.

Τίποτε, εκτός από πολέμους, απώλειες και υποσχέσεις για "Γαλάζιες Πατρίδες" και ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Ερντογάν είναι εκτός τόπου αλλά κυρίως χρόνου, αφού οι κινήσεις και οι επιδιώξεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θυμίζουν εκείνες των κρατών 100-200 χρόνια πρίν.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι οι οι Τούρκοι υποστηρικτές των "Γκρίζων Λύκων" που διαβιούν σε Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία, εχουν πια τεθεί εκτός νόμου.

Οι πρόωρες εκλογές ως πιθανή εξέλιξη στοιχειώνουν τον Ερντογάν, ο οποίος μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ έχει χάσει τον ύπνο του, σκεπτόμενος ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, αλλά έρχονται και μάλιστα γρήγορα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...