Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα "φιμώνει" τον μειονοτικό Τύπο: Οικονομικά εμπόδια για να σταματήσουν οι εκδόσεις

Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μεταξύ άλλων μια παροιμία, η οποία εκφράζει το σκεπτικό της Τουρκίας αναφορικά με τις μειονότητες που ζούν σε αυτή, σε δύσκολες περιόδους όπως τώρα με τον Covid-19. "Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται". Και πράγματι η Τουρκία με "τεχνάσματα", εξωθεί σε κλείσιμο όλες τις μειονοτικές εφημερίδες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προοπτικές επιβίωσης των μειονοτικών γλωσσικών εφημερίδων στην Τουρκία φαίνονται πιο αδύναμες αφού το Press Advertising Agency (BİK) της χώρας απέτυχε να λάβει απόφαση για τη συνέχιση της κρατικής ενίσχυσης σε αυτές τις εφημερίδες για το έτος 2021, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Ο BİK, ο κρατικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση διαφημίσεων που χρηματοδοτούνται από το κοινό στα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποίησε την τελευταία γενική συνέλευση του 2020 στις 18 Νοεμβρίου, κατά την οποία έπρεπε να αποφασίσει τη συνέχιση της κρατικής ενίσχυσης σε εφημερίδες μειονοτικής γλώσσας, αλλά απέτυχε να το πράξει.

Τα μέσα ενημέρωσης που διευθύνονται από μειονότητες εξαιρέθηκαν από τη δημοσίευση επίσημων διαφημίσεων από την BİK το 2011. Αφού η ελληνική εφημερίδα "Απογευματινή" αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες το 2011, η BİK άρχισε να παρέχει ετήσια οικονομική υποστήριξη σε εφημερίδες μειονοτικής γλώσσας αντί να τους επιτρέπει να δημοσιεύουν επίσημες διαφημίσεις.

Συγκλονισμένοι από οικονομικά προβλήματα και το αυξανόμενο κόστος των εκδόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι μειονοτικές εφημερίδες κάλεσαν πραγματικά την BİK να παράσχει την οικονομική της υποστήριξη νωρίτερα, αλλά ο οργανισμός το έκοψε εντελώς.

«Οι εφημερίδες μειονοτικών γλωσσών αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, ειδικά μετά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, δήλωσε ο Λάτβαρτ Ντανζίκιαν, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Agos".

Ο Danzikyan είπε ότι η BİK δεν έχει παράσχει κανένα λόγο για τη μείωση των κεφαλαίων σε εφημερίδες μειονοτικής γλώσσας, προσθέτοντας ότι η απόφαση του οργανισμού θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για αυτά τα μέσα ενημέρωσης να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Βασιλειάδη, αρχισυντάκτη της "Απογευματινής", ο αποκλεισμός μειονοτικών εφημερίδων από το δικαίωμα δημοσίευσης επίσημων διαφημίσεων ήταν κατά πρώτο λόγο, λάθος.

"Ποιος έχει δικαίωμα δημοσίευσης επίσημων διαφημίσεων παρά μία εφημερίδα 96 ετών, δεν ξέρω. Αργότερα υποστηριχθήκαμε οικονομικά μέσω ιδρυμάτων. Στην αρχή δεν θέλαμε να δεχτούμε τη βοήθεια, αλλά τη χρειαζόμασταν", δήλωσε ο 81χρονος Βασιλειάδης, σημειώνοντας ότι τα ιδρύματα είχαν επίσης μειώσει την υποστήριξή τους στις εφημερίδες με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνόγλωση εφημερίδα "Απογευματινή" είναι μια από τις παλαιότερες μειονοτικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης Ιδρύθηκε από τους Βασιλειάδη Κωνσταντίνο και Βασιλειάδη Αντώνη το 1925 και διοικείται σήμερα από από τον Μιχάλη Βασιλειάδη και τον γιό του, ενώ ο "Agos", του οποίου ο αρχισυντάκτης, Χραντ Ντινκ, δολοφονήθηκε το 2007, δημοσιεύεται στα Αρμενικά και τα Τουρκικά και η εφημερίδα Salom εξυπηρετεί την εβραϊκή κοινότητα της χώρας.

 Διαμαρτυρόμενος για την αύξηση της τιμής του χαρτιού, ο Βασιλειάδης είπε ότι ενώ το κόστος έκδοσης αυξάνεται, τα έσοδά τους μειώνονται.

«Είναι τόσο δύσκολο να μας πεις ότι θα σας δώσουμε αυτό το ποσό οικονομικής βοήθειας αυτήν την ημερομηνία;» ρώτησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ