Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κατάσκοπος» του Γκιουλέν ο Βαρθολομαίος

Την ώρα που ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς να έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατηγορώντας τον για διασυνδέσεις με το δίκτυο ΦΕΤΟ του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η αντιπολιτευόμενη εθνικιστική εφημερίδα Αydinlik, προσπαθεί να εμπλέξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. «Ιδού οι δεσμός του Πατριαρχείου με τη FETO» αναφέρει ο τίτλος, σημειώνοντας πως σε αλληλογραφία μεταξύ του επισκόπου Αμερικής, Αλέξανδρου Καρλούτσου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Φαναρίου και του διευθύνοντα του προγράμματος Rumi Forum, Ρασίτ Τελμπίσογλου, καταβάλλεται προσπάθεια απενοχοποίησης του FETÖ και στοχοποίησης του προέδρου Ερντογάν.

τουρκικά ΜΜΕ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Rumi Forum αποτελεί από τις πιο σημαντικές δομές του FETO στις ΗΠΑ –με κέντρο την Ουάσιγκτον- και ο διευθύνων του προγράμματος του είναι ο Ρασίτ Τελμπίσογλου. Από την άλλη, ο Αλέξανδρος Καρλούτσος, από τα πιο σημαντικά ονόματα της Αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ, είναι και έμπιστος του Βαρθολομαίου.

τουρκικά ΜΜΕ

Η εθνικιστική εφημερίδα, που δημοσιεύει και τη σχετική επιστολή, υποστηρίζει πως ο Τελμπίσογλου μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία ενημέρωσε τον Καρλούτσο, επιχειρώντας να απενοχοποιήσει την FETO ζητώντας του έμμεσα ν’ απευθυνθεί και σε άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς, υποστηρίζοντας πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος δεν βρίσκεται το κίνημα Γκιουλέν αλλά πως «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον Γκιουλέν ως αποδιοπομπαίο τράγο και ξεκινά κυνήγι μαγισσών».

Σε άλλο δημοσίευμα η Αydinlik, κατηγορεί ουσιαστικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως … «κατάσκοπο» των ΗΠΑ. «Λες και είναι πατριαρχείο των ΗΠΑ» αναφέρει ο τίτλος, υποστηρίζοντας προκλητικά πως «το Φανάρι σήμερα στέκεται πολύ περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ παρά της Τουρκίας. Συνεχίζει τις ενέργειες κατά της Τουρκίας, όχι μόνο σε θρησκευτικά, αλλά και σε γεωπολιτικά ζητήματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ