Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ελληνοτουρκικά

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για Αγία Σοφία: O πολιτισμός δεν είναι λάφυρο

«Η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ουσιώδης και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε γενιάς να την απολαμβάνει», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη διαδικτυακή ημερίδα «Διατηρώντας το Μέλλον -Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την ελληνική εθνική επιτροπή UNESCO.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ταυτότητά μας και γι’ αυτό οφείλουμε να την προστατεύουμε, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε μια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019».

Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της επιτροπής υπουργών, πρόσθεσε ότι «η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες, καθώς και το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών», τονίζοντας ότι ο ίδιος καταδίκασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την πρόσφατη εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από την τουρκική κυβέρνηση με τη μετατροπή της από μουσείο σε τέμενος.

«Τόσο η φυσική όσο και η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην τις μεταχειριζόμαστε ως λάφυρα», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Κλείνοντας, τόνισε την επιτυχημένη κατάληξη της ελληνικής προεδρίας με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών από τα 44 εκ των 47 κρατών μελών του Οργανισμού, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές πρόνοιες για την προστασία των μελλοντικών γενιών έναντι υγειονομικών κρίσεων αλλά και περιβαλλοντικών απειλών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...