Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας σε Γερμανία: Κάντε εμπάργκο σε υποβρύχια και φρεγάτες στην Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων. 

Mόνο που οι Γερμανοί όπως σας έχει αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα, δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν εμπάργκο στην Τουρκία.  

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Μάλτα μπλόκαραν την πρόταση στη Σύνοδο που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες, διατηρώντας τη διαχρονικά φιλοτουρκική τους στάση για τα δικά τους εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, αγνοώντας το γεγονός ότι η Άγκυρα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του μεταναστευτικού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε την πρόταση σε σύνοδο κορυφής της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, παρομοίως με την πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανία και η Γαλλία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2019.

Το μέτρο απορρίφθηκε από τις πέντε χώρες για οικονομικούς λόγους και λόγω των απειλών της απελευθέρωσης της παράνομης μετανάστευσης από την Άγκυρα, η οποία ελέγχει πλήρως τις μεταναστευτικές και λαθρομεταναστευτικές ροές από τη Συρία (ιδιαίτερα μικρό ποσοστό πλέον), τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ