Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα προκλητική τουρκική NAVTEX στην Κύπρο - Μέρκελ: "Έχω εμπιστοσύνη στον Ερντογάν"

Όπως δείχνουν όλα, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ήταν ..."Βατερλώ". Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι συνεχεις προκλήσεις με κάθε τρόπο της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να δήλωσε "ικανοποιημένος" από το τελικό κείμενο, όμως η Άγκυρα φαίνεται πως δεν βάζει "μυαλό" με την απειλή κυρώσεων.

Χθες εξέδωσε ακυρωτική NAVTEX για ελληνικές ασκήσεις νότια Ρόδου και Καστελόριζου και σήμερα δε διστάζει να κάνει το ίδιο για περιοχή νότια της Κύπρου.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ NAVTEX
ZCZC MA49
02 0900 UTC OCT 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 367/20
ANTISUBMARINE EXERCISES FROM 01 1800 UTC TO 06 0300 UTC OCT 20 IN AREA BOUNDED BY:
34-00N 032-00E
34-00N 033-28E
33-00N 033-28E
33-00N 032-00E
CANCEL THIS MESSAGE ON 06 0400UTC OCT20

 

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η Τουρκία: Στην Κρήτη το Oruc Reis
 

Μετά την πρωτοκόλληση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρ.Τ.Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να σμπαραλιάσει ό,τι έχει απομείνει από τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, στέλνοντας το Oruc Reis στην Κρήτη.

Στην Κρήτη η επόμενη αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, σύμφωνα με την εφημερίδα Τουρκιγέ.

Σε δημοσίευμά της σήμερα αναφέρει ότι οι γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στις 7 περιοχές στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, για τις οποίες έχει ζητηθεί άδεια από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τουρκικά πλοία -σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- θα διεξάγουν έρευνες στην Κρήτη και γύρω από αυτή, καθώς θεωρείται ως «η περιοχή με τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου».

Είναι προφανές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση για τον Ερντογάν μεταξύ των λόγων του και των έργων του.
 

https://www.youtube.com/watch?v=9kqGZKBpkfw

Ολοταχώς για διερευνητικές Ελλάδα - Τουρκία

Στο μεταξύ, σε διερευνητικές επαφές οδεύουν Αθήνα και Άγκυρα μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής η οποία κρατάει σε αναμονή τις κυρώσεις και δίνει δύο μήνες προθεσμία για διάλογο.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα λάβουν μέρος σε φόρουμ για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πιθανή συνεννόηση θα δώσει την έναρξη των συζητήσεων αλλά οι δύο πλευρές έχουν αντίθετη θέση όσον αφορά το αντικείμενο της συζήτησης. Από την άλλη πλευρά στην Άγκυρα θέτουν στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για μάχες σε όλα τα σύνορα της Τουρκίας.

Η ατζέντα βέβαια που επιδιώκει η Τουρκία για τον διάλογο είναι το «κλειδί» των διερευνητικών. Μπορεί λοιπόν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το θέμα να είναι οι θαλάσσιες ζώνες, από εκεί και πέρα όμως δεν αποκλείεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέσει στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και τα άλλα θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και το ζήτημα της Θράκης. 

Οπως έγινε γνωστό από το Open, τη Δευτέρα θα φτάσει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού πρώτα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης η Αθήνα δεν περιμένει μεγάλες προσδοκίες. Μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός υπάρχει από το 2004.

Παράλληλα, υπάρχει και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχει και 24ωρη απευθείας τηλεφωνική γραμμή σε επίπεδο αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Όμως, αυτή η γραμμή ατόνησε με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας των ελληνοτουρκικών διενέξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: "Έχω εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις Ερντογάν"

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μην ακούτε τι λέει δημοσίως. Όταν βρισκόμαστε οι δυο μας λέει άλλα» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε πως «δεν είμαι από τους ανθρώπους που παίρνουν στα σοβαρά κάθε κουβέντα. Με τον πρόεδρο Ερντογάν έχω μιλήσει πολλές ώρες τον τελευταίο καιρό. Έχω διαπιστώσει πως επιθυμεί μία θετική ατζέντα στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε». 

Τα αιτήματα του Ερντογάν είναι η τελωνειακή ένωση, visa για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε, καθώς και περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό. Από την πλευρά τους η Ε.Ε. και η Γερμανία είναι ξεκάθαρες. «Πρώτα οι διερευνητικές και ακολούθως να μην υπάρξει καμία πρόκληση στο Αιγαίο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τότε μόνο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα τουρκικά αιτήματα».

Η κ. Μέρκελ λοιπόν, επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά πως δεν έχει καμία διάθεση να "τιμωρήσει" στο ελάχιστο τον τούρκο πρόεδρο. 
 

https://youtu.be/nK4XzsDKTGU

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BI_GNgZ1CCchttps://www.youtube.com/watch?v=TKI5liWpl2A

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ