Ελληνοτουρκικά

"Καρότο και μαστίγιο" για τον Ερντογάν η επέκταση της Σούδας από τις ΗΠΑ - Θα μεταφερθούν και αεροσκάφη;

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο έφερε πραγματικά τα πάνω κάτω στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δίνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα σε όλους για τα μόνιμα συμφέροντα των Αμερικανών στην Α.Μεσόγειο, τα οποία σύμφωνα με ειδικούς είναι άσχετα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό τουλάχιστον ισχύει για χώρες με ισχυρή εξωτερική και αμυντική πολιτική και ελπίζουμε να ισχύσει κάποια στιγμή και για την Ελλάδα και τους πολιτικούς ηγέτης της.      

Αμερικανοί ειδικοί σύμφωνα με το the Νational, θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Πομπέο αφορούν ουσιαστικά ένα εγκεκριμένο σχέδιο των ΗΠΑ για επέκταση της περιφερειακής παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή μας, έχοντας σκοπό την μείωση της εξάρτησης τους από το Ιντσιρλίκ και τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν.

«Στο Ιντσιρλίκ δεν έχουμε μόνιμη παρουσία πολεμικών μας αεροσκαφών», δήλωσε ο Aaron Stein, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ.

"Είναι μια πολιτική βάση με την έννοια ότι αυτή είναι μια φυσική εγκατάσταση που συνδέει Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.  

Εκεί φιλοξενούνται επίσης πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, οπότε η βάση αυτή δεν θα κλείσει ποτέ. Στο Ινστιρλίκ διαθέτουμε αποθηκευμένα 50 τακτικά πυρηνικά όπλα υπό αμερικανικό έλεγχο.

Ο κόλπος της Σούδας υπάρχει ήδη, είναι ένα λιμάνι που μπορεί να ελλιμενιστούν αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει έναν... αεροδιάδρομο. Λειτουργεί απλώς. Το βλέπω ως κίνηση για περισσότερες επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή”, τόνισε ο ίδιος

Ο κ. Stein είπε ότι αυτή η κίνηση οφείλεται εν μέρει, όχι στις προβληματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και σίγουρα δεν στοχεύει πραγματικά στην Άγκυρα, αλλά αυτό δεν γίνεται πλέον πιστευτό.

"Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ. Αλλά μετά την παράδοση στην Τουρκία ρωσικών συστοιχιών S-400, των στενών δεσμών Ερντογάν με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς και το χρέος της τουρκικής κυβέρνησης σε αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Ουάσιγκτον φαίνεται να αντισταθμίζει τις κινήσεις της", γράφει ο Joyce Karam για το αμερικανικό ΜΜΕ.

Ο Ryan Bohl, ανώτερος συνεργάτης της εταιρείας πληροφοριών Stratfor, δήλωσε ότι η παρουσία στον κόλπο της Σούδας μπορεί να είναι επωφελής για το ναυτικό των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική κίνηση», δήλωσε ο ίδιος 

«Για τις ΗΠΑ, η βάση του Ιντσιρλίκ αποτελούσε ένα ισχυρότατο αντι-ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Οι ΗΠΑ κρατούν την βάση ενεργή επειδή ήταν χρήσιμη για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS και επειδή η Ουάσινγκτον ήθελε να κρατήσει την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να κλείσουν πλήρως το Ινστιρλίκ, αλλά αναμένουν από την Τουρκία να αντιταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ για σε μια μεγάλη αμερικανική βάση στην Κρήτη.

Μια νέα αμερικανική βάση στην Κρήτη θα μπορούσε να εξοργίσει την Τουρκία, ώστε τελικά η ίδια η Άγκυρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει (από μόνη της) την παρουσία των ΗΠΑ στη βάση του Ινστιρλίκ ", δήλωσε ο κ. Μπόχλ.

Με λίγα λόγια  από τα “μισόλογα” των Αμερικανών ειδικών που θεωρούνται εξέχοντα μέλη του βαθέως αμερικανικού κράτους, οι ΗΠΑ δελεάζουν την Τουρκία με το σχέδιο για την Σούδα έχοντας σκοπό δύο πράγματα από τον Ερντογάν:

Α. Για να τον “συνετίσουν” ώστε να πάψει να κινείται αλαζονικά στην Α.Μεσόγειο λόγω των αμερικανικών συμφερόντων.

Β. Για  να διαλέξει τελικά με ποιους θα είναι και με ποιους δεν θα είναι, διότι δεν μπορεί να είναι ο σουλτάνος και με τους Ρώσους και με τους Αμερικάνους ταυτόχρονα. Αυτό είναι ανεπίδεκτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν ο Ερντογάν αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί την αμερικανική συμμαχία και το ΝΑΤΟ, βάσει των νεο-Οθωμανικών σχεδίων του τα οποία δεν γίνονται δεκτά στην δύση, τότε θα διώξει από μόνος του την αμερικανική βάση, όπως δηλώνει και ο Αμερικανός ειδικός, τοποθετώντας τον εαυτό του πλέον στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ