Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θέλουν λύση μέσω ΝΑΤΟ οι Τούρκοι: «Οι κυρώσεις της ΕΕ θα μας κάνουν να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας»

Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Άγκυρα έσπευσε να «αγκαλιάσει» τους σχεδιασμούς αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, το οποίο, κάνει αναφορά σε «τεχνική επίλυση» της αποκλιμάκωσης στην Α. Μεσόγειο, «γκριζάροντας» όμως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εξισώνοντας την Ελλάδα με την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέτοντας και στην Ελλάδα όρους, η Άγκυρα που εδώ και μήνες έχει κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της στην Α. Μεσόγειο, παραβιάζοντας τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με μία τέτοια λύση, βγαίνει… κερδισμένη.

Με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντιούνται στις Βρυξέλλες  για τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, στην οποία φαίνεται πως θα καθορίσουν, μετά από μήνες αβεβαιότητας, πώς να αντιμετωπίσουν τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό που μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ, είναι ο βαθμός στον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνουν τις νεοσύστατες συνομιλίες που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και ιστορικοί αντίπαλοι, βρέθηκαν στο «χείλος του πολέμου» από τις αρχές Αυγούστου, όταν η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη, κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο. Σε απάντηση, η Αθήνα έθεσε το σύνολο των ΕΔ σε υψηλή επιφυλακή και έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή που παράνομα εξέδωσε NAVTEX η Άγκυρα.

Σε μία προσπάθεια αποφυγής θερμού επεισοδίου, Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν διάλογο και την Τρίτη επιβεβαίωσαν ότι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Η ΕΕ συζητά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εδώ και μήνες, με μια γαλλική πλευρά υπέρ και ένα γερμανικό μπλοκ που προτιμά να εργαστεί για να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα υψηλής τάσης που θα πρέπει να λύσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", δήλωσε ο αρχηγός εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Τζόζεφ Μπόρελ αυτήν την εβδομάδα.

Την Τρίτη, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις εταιρείες μεταφορών για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται πλοίο στο κέντρο ναυτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας τον Ιούνιο.

Ο Muzaffer Şenel, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι, αντί να συζητά τις κυρώσεις, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενθάρρυνση περαιτέρω προόδου προς ουσιαστικές συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της στα μάτια της Τουρκίας, ως ειλικρινής μεσολαβητής», είπε στο Ahval σε ένα podcast. "Εάν η ΕΕ θέλει να είναι πιο αξιόπιστη, θα πρέπει να προωθήσει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ."

«Το ζήτημα της Λευκορωσίας είναι διαφορετικό από το τουρκικό», είπε. «Η Λευκορωσία αφορά τη δημοκρατία και η τουρκική πλευρά αλληλεπικαλύπτεται (θαλάσσιος) ισχυρισμός, Τουρκία και Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι», ο Şenel.

«Η Τουρκία ζει τώρα υπό μια αντιδημοκρατική εξουσία, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο ίδιος. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών».

Ο Şenel θεώρησε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ ήταν στην καλύτερη θέση για να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών Τουρκίας και Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Και οι δύο πλευρές υιοθετούν μια μαξιμαλιστική προσέγγιση και πρέπει να βρουν μια λύση υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Şenel, ο οποίος αισθάνθηκε σίγουρος ότι οι τρέχουσες συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια περιορισμένη συμφωνία, ηρεμώντας τις εντάσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται υπό το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο μόνος θεσμός όπου η Τουρκία έχει ισχυρή φωνή στη Δύση».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ