Μεσόγειος
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σκηνικό "Ιμίων" στήνουν οι Τούρκοι - Ρω και Στρογγύλη στο "κάδρο” των διεκδικήσεων

Μπαίνουμε πλέον στην πιο επικίνδυνη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Ο Ερντογάν κατανόησε ότι δεν του βγαίνει με τίποτα μια γενική σύγκρουση με την Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο λόγω του αντιτουρκικού άξονα και της στάσης της Γαλλίας, και έτσι ετοιμάζει να θέσει επίσημα ζήτημα για τα ελληνικά μικρονήσια στο πλαίσιο της κρίσης των Ιμίων.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος πιθανότατα διαβλέπει ότι αν αφήσει τα πράγματα όπως πάνε, μόνο να χάσει έχει και ίσως επιχειρήσει μια “μίνι κρίση” για να πάρει κάτι παραπάνω, ειδικά τώρα που "καίγεται" στο εσωτερικό του και οι αντιπολιτευτικές φωνές μεγαλώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το σενάριο ενισχύθηκε μετά την περιβόητη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Χ.Ακάρ, ο οποίος αμφισβήτησε όχι τυχαία την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς προς το παρόν να τα κατονομάσει.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Σήμερα μεγάλο τουρκικό κανάλι αναφέρει ότι ενώ αναμένεται να αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση των τουρκο-ελληνικών σχέσεων μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, τα νησιά Ρώ και Στρογγύλη... έγιναν ξαφνικά αντικείμενο συζήτησης (από την τουρκική πλευρά).

"Τα νησάκια αυτά βρίσκονται μόλις 1,5 μίλια από τις μικρασιατικές ακτές και σύμφωνα με την Ελλάδα, αποτελούν ελληνικό εθνικό έδαφος!

Η Αθήνα θεωρεί ότι τα αναφερόμενα νησιά και βραχονησίδες περιλαμβάνονται στον κατάλογο της συμφωνίας του Παρισιού του 1947.

Η Τουρκία δηλώνει μέσω αξιωματούχων της, ότι τα δύο νησάκια δεν συμπεριλαμβάνονται στη συνθήκη του 1947 και υφάλους, με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Οθωμανική Τουρκία και δηλώνει ότι της ανήκουν”, καταλήγει μεταξύ άλλων το τουρκικό άρθρο.

https://twitter.com/akdenizpolitik/status/1305506435883819013

Αφού λοιπόν δεν κερδίζει προς το παρόν κάτι ουσιαστικό στην Α. Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα μια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων και μια πανδημία με χιλιάδες κρούσματα και θύματα που αποσιωπούνται σύμφωνα με την ένωση γιατρών της Τουρκίας, φέρεται ότι θα επιχειρείσει να παίξει το "χαρτί" μιας παλαιάς υπόθεσης που είχε υλοποιηθεί στα Ίμια, με κάθε τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν αληθεύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, η Άγκυρα θα επιχειρήσει πιθανόν να προσπαθήσει να “νομιμοποιήσει” τις εκβιαστικές απαιτήσεις της για σειρά μικρονήσων και νησιών με οποιονδήποτε τρόπο το επόμενο διάστημα, θέτοντας πιθανότατα επίσημα το ζήτημα στην ελληνική πλευρά.        

Η ενίσχυση των δυνάμεων στα νησιά μας και η αποφασιστικότητα να δράσουμε ακαριαία σε οποιαδήποτε πρόκληση των "γειτόνων", θα κόψει τον αέρα στην Άγκυρα και στα σχέδια της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ