Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νίκος Αναστασιάδης στη MED7: Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα

Στις κοινές δηλώσεις των ηγετών της MED 7, o Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αν καταλήξαμε κάπου, είναι ότι η ανάγκη συντονισμένων δράσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι μονόδρομος. Αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση όλων για μία ισχυρότερη, με αξιοπρέπεια Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημάναμε εκ νέου ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Για το θέμα του μεταναστευτικού, όλα τα κράτη παραμένουν σε εγρήγορση για την κατάσταση. Θέλω να ελπίζω ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως επιβάλλει η αλληλεγγύη. Σε σχέση με την κλιμακούμενη πολεμική ρητορική της Τουρκίας, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο εγώ, όσο και ο κύριος Μητσοτάκης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, ώστε μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύρραξης. Δεν επηρεάζει η κατάσταση μόνο εμπλεκόμενες χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα της Κύπρου, τα σύνορα της Ελλάδας, δεν είναι παρά και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Με ικανοποίηση χαιρετίζω την κοινή θέση και την αποφασιστικότητα των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Στην κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουν την τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένων και πρόσθετων κυρώσεων εναντίον όλων όσων έχουν εμπλοκή στις παράνομες γεωτρήσεις. Το ζήτημα θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ