Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Pax Mediterranea" από Μακρόν: "Κλείδωσε" η κοινή διακήρυξη των MED7 με ξεκάθαρες αναφορές σε κυρώσεις

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως με μόνο δύο λέξεις στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. 

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου.

Οι ηγέτες, δήλωσαν πως στηρίζουν έμπρακτα την Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσουν τι προκλήσεις, να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστασιάδης- Μακρόν και Μητσοτάκης τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ τις επιβολής κυρώσεων, οι υπόλοιποι συμφωνούν αλλά με κάποιες επιφυλάξεις για το μεταναστευτικό. 

Κοινή διακήρυξη MED7:

  • Ετοιμότητα για λήψη αποφάσεων για μέτρα (κυρώσεις)
  • Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής
  • Συμφωνία για επιτάχυνση υλοποίησης παλαιότερων αποφάσεων

Επίσης αποφασίστηκε ότι θα γίνεται επίκληση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με αυτά. 

Αναφορά επίσης έγινε και για την ετοιμότητα της Λευκωσίας για διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι που οι MED7 χαιρετίζουν.

Και τέλος για σε ότι αφορά το κυπριακό, οι ηγέτες στηρίζουν τις προσπάθειες Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξίων της ΕΕ.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Διάλογος ή Χάγη

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Κορσική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7). Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι αυτός που πήρε τη «σκυτάλη» από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, μιας απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας. Ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που τη φιλοξένησε. Η Κορσική είναι μια γέφυρα, που δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί ήδη η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασε στα τεστ, αλλά και στις ενέργειες για την προστασία στον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω την έμπρακτη υποστήριξή τους τους εταίρους μας.

Πρώτη μας μέριμνα ήταν να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τη Λέσβο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στις χώρες τους. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις. Θα πρέπει να επαναφέρουμε αυτήν τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε. Εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας. «Συζητήσαμε για τις προκλητικές συμπεριφορές και για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. Οι συζητήσεις εδώ, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν θέλει να έχει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη, ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες.

Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης».

Στο επίκεντρο της Med7 η τουρκική προκλητικότητα

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, στόχος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Πορτίτσιο, λίγο έξω από την πόλη Αζαξιό της Κορσικής, ήταν «να επιτευχθεί πρόοδος στη συναίνεση αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στη Med7

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Ελλάδα, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. 

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...