Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Έκοψαν'' την ''όρεξη'' των Τούρκων οι Ισραηλινοί: ''Ξεχάστε το, δεν πρόκειται να συνεργαστούμε''

Το ''ξέκοψε'' το Ισραήλ στους Τούρκους. Η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες διέδιδε πως έχει κλείσει ''deal'' για συνεργασία με την κυβέρνηση Νετανιάχου στα ενεργειακά. 

Προσπαθούσαν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασπάσουν την συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, όμως προφανώς και δεν τα κατάφεραν, διότι οι Ισραηλινοί είναι ξεκάθαροι: ''Καμία συνεργασία με τον Ερντογάν''! 

Aπαντήσεις στα τουρκικά σχέδια για ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ή στην δημιουργία εναλλακτικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που διακινούν οι τούρκοι δίνει ο Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνος για την Ανατολική Μεσόγειο.
 

Οι τούρκοι στην προσπάθεια τους να δελεάσουν το Ισραήλ αναφέρουν ότι η  τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Κύπρου επιφέρει απώλεια 4600 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης.
 
Εάν όμως το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα κερδίσετε περισσότερα από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι επιχειρούν σταθερά να σαμποτάρουν το έργο EastMed που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας αντιπροτείνοντας νέο αγωγό Leviathan – Mersin (Μερσίνη Πόλη της Νότιας Τουρκίας), σύμφωνα με το bankingnews.gr.
 
Ο Roey Gilad σε συνέντευξη στο Dogu Akdeniz Politik, επισήμανε ότι ''o υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu έχει αναφέρει ότι εάν το Ισραήλ θέλει να υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, πρέπει να αποκηρύξει τη συμφωνία του 2010 με την Νότια Κύπρο
 
Για το Ισραήλ δεν είναι αυτό το ζήτημα. Πρέπει να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα.
 
Νομίζω ότι μέχρι τώρα η Τουρκία προβάλλει σοβαρά εμπόδια. Στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
 
Δυστυχώς, οι ενέργειες της Τουρκίας υποβαθμίζουν το Ισραήλ και θεωρούνται μόνο προκλητικές ενέργειες όχι μόνο από το Ισραήλ. Για παράδειγμα, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν έχει υπογραφεί ακόμη γιατί είναι αμφίβολη ως προς τη διεθνή προοπτική.
 
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την συμφωνία, αλλά η Λιβύη δεν την έχει εγκρίνει ακόμη και η υπόθεση μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου που είναι γνωστό ως αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται από το κοίτασμα Leviathan προς την Κύπρο, την Ελλάδα και από εκεί μέχρι την Ιταλία.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συμφωνίες για τη θάλασσα των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν με σαφήνεια ότι κράτη που δεν έχουν υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να αποτρέψουν άλλα κράτη από τη χρήση της θάλασσας για την κατασκευή αγωγών. Δεν έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας.
  
Ο καθορισμός του αγωγού πρέπει να αποφασίζεται με συναίνεση των ηπειρωτικών κρατών. Τα τελευταία 10 χρόνια, το Ισραήλ ανέπτυξε μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
 
Και είμαστε όλοι μέλη του φόρουμ που είναι γνωστό ως EastMed Gas Forum. Το EMGF, που εδρεύει στο Κάιρο, αποτελείται από τέσσερα μέλη, συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Νότια Κύπρο και την Ελλάδα, και ορισμένα κράτη παρατηρητών όπως η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.
 
Αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης κοντά στην Κύπρο, ίσως στο μέλλον κοντά στην Ελλάδα.
 
Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι αυτά τα βήματα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελούν πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας.
 
Τα μέτρα της Τουρκίας που λαμβάνονται σήμερα σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή θεωρούνται ενοχλητικά και αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή.
 
Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Φυσικά, εάν οι σχέσεις ήταν καλύτερες, πιστεύω ότι η ενέργεια θα αποτελούσε πηγή σταθερότητας και όχι αστάθειας όπως είναι τώρα.
 
Για να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ πριν από όλα.
 
Θα ομαλοποιήσουμε πρώτα τις σχέσεις και μετά θα προχωρήσουμε σε άλλα στάδια. Μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο η συνεργασία.
 
Εάν η Τουρκία αλλάξει την στάση της εναντίον της Ιερουσαλήμ, θα  μπορούσε σταδιακά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε αλλαγές στην Τουρκική πολιτική. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, η μπάλα είναι τώρα στην τουρκική πλευρά.''

Μπορεί να περιθωριοποιηθεί η Τουρκία;

Κατά τον Roey Gilad της Ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία και υπεύθυνο για την Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του αγωγού EastMed από τον Leviathan και την Αφροδίτη στην Ελλάδα και την Ιταλία.
 
''Χρηματοδότησαν ορισμένες από τις μελέτες σκοπιμότητας. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες σκοπιμότητας, που ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
 
Τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Τουρκία για τον EastMed θεωρούνται ως προκλήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο. Και θεωρείται από την Ιερουσαλήμ βήματα που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα.
 
Συνεργαζόμαστε πολύ στενά Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα ως τέσσερις συνεργάτες. Όλοι πιστεύουμε στο έργο αγωγών EastMed, το EastMed Gas Forum στο Κάιρο είναι πολύ ενεργό.
 
Βέβαια το έργο του αγωγού EastMed αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να επιτύχει αυτό το όραμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί.'' 

https://www.youtube.com/watch?v=vV3Qdh6P42Q

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ