Ελληνοτουρκικά

Δρούγος: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας με φόντο την «Γαλάζια Πατρίδα» και το ΝΑΤΟ

Βρισκόμαστε στο δεύτερο προς τρίτο 24ωρο μετά την εμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού-σεισμογραφικού πλοίου «Ορουτς Ρέις» στο χώρο της NAVTEX στο ΝΑ Αιγαίο, που έχει εκδώσει ο υδρογραφικός/ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας και υπάρχουν τρεις βασικές επισημάνσεις για τις κινήσεις της Αγκυρας: Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Πρώτον. Μετά από 48 και πλέον ώρες τοποθετήθηκε επί της παράνομης εισόδου ως και παραμονής του «Ορουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, που είχε χθες μία μακρά τηλεδιάσκεψη με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με τη λήξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ακάρ είναι ένα από τα πλέον έμπιστα και γνωστά στελέχη του κύκλου Ερντογάν, με ισχυρές διασυνδέσεις σε ΝΑΤΟ-αμερικανικούς πολιτικο-στρατιωτικούς χώρους κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ίδιο προκλητικό και αλαζονικό στιλ με τους άλλους επισήμους, ο Ακάρ υποστήριξε ότι «κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ενώ δεν υπάρχουν τετελεσμένα χωρίς εμάς». Πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι ικανή να υπερασπιστεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» και το ερευνητικό πλοίο προστατεύεται από το τουρκικό ναυτικό.

Τελευταία είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, καθώς και στη Λιβύη. Μέχρι στιγμής στην τρέχουσα κρίση έχουνε εμφανιστεί με δηλώσεις τους οι Ερντογάν Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ και ο μεγαλοσύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν. Δεν αποκλείω να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Ακάρ, αλλά η απουσία του -και ενώ έχει στρατιωτικοποιηθεί η αποστολή του ερευνητικού σκάφους- εγείρει διάφορα ερωτήματα, κυρίως για το τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Η Αγκυρα διεξάγει παρατεταμένες και στοχευμένες ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον. Στο θέμα του ΝΑΤΟ στα Ελληνοτουρκικά, περίτεχνα οι ανώτατοι συμμαχικοί παράγοντες (διπλωματικοί και στρατιωτικοί) παρακολουθούν τις εξελίξεις. Επίσης όλα τα στρατηγεία σε Μονς-Βρυξέλλες-Νάπολη-Νόρθγουντ-Ράμσταϊν κ.α., ενώ ο εκάστοτε γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν επιθυμεί την εμπλοκή του σε κρίσεις Αθήνας -Αγκυρας. Στα ενδο-νατοϊκά πλέγματα οι Τούρκοι ανέκαθεν τύγχαναν, ψυχροπολεμικά και μεταψυχροπολεμικά, της υποστήριξης των συμμάχων. Το ότι η Τουρκία είναι «μετωπική χώρα» που συνορεύει με κράτη όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν η Γεωργία, η Αρμενία πάντοτε προσφέρει «βάθος» στις σχέσεις Αγκυρας -ΝΑΤΟ.

Το ότι φιλοξενεί τακτικά πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ και στο έδαφός της υπάρχουν ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας, την τοποθετεί ψηλά στον νατοϊκό σχεδιασμό μαζί με την Πολωνία, τη Νορβηγία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, κάτι που το εκμεταλλεύεται. Αν παρατηρήσει κανείς διάφορα έγγραφα/κείμενα όπως της Μ. Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ θα διαπιστώσει ότι όλα αυτά τα κράτη σε πολλά ζητήματα (διασυμμαχικά) υποστηρίζουν την Αγκυρα. Η πρόσφατα αναπτυχθείσα σχέση με τη Μάλτα απαιτεί προσοχή. Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη χρήση της αεροπορικής βάσης Λούνγκα στη Βαλέτα για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων στον ευρύτερο χώρο της Λιβύης.

Τρίτον. Οι κινήσεις της Αγκυρας μακράν των τουρκικών ακτών, είτε χερσαίες είτε ναυτικές, σχετίζονται με τα δόγματα της προωθημένης άμυνας και της Γαλάζιας Πατρίδας. Συνεπώς πριν ενταχθούν την περίοδο 2021-2023 νέες μονάδες και οπλικά συστήματα στις ένοπλες δυνάμεις της, η Τουρκία επιδιώκει προς τα έξω να δείξει ότι είναι ήδη υπολογίσιμο κράτος με διευρυμένες προεκτάσεις. Ακόμα και τη διάθεση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε 150 κράτη για την αντιμετώπιση της Cοvid-19 η Τουρκία τη χρησιμοποίησε (την υγειονομική διπλωματία) σε υποστήριξη των στόχων της.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ