Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στο ''κόκκινο'' η ένταση - Τούρκοι σε ελληνικές φρεγάτες: ''Είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ''

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Άγκυρα να δημοσιεύει νέο προκλητικό χάρτη για έρευνες και στην Κάρπαθο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, με τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου και να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την αποχώρησή του από την περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει αμετάβλητη, με το ερευνητικό σκάφος να έχει μπει πιο βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, πλέον τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαντούν από τον ασύρματο στις ελληνικές φρεγάτες, λέγοντας πως «είμαστε μέσα σε τουρκική ΑΟΖ».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρετανοί ''γκριζάρουν'' το Αιγαίο 

''Η Ελλάδα σε συναγερμό καθώς η Τουρκία στέλνει ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα νερά» είναι ο «απρόσεκτος» τίτλος του BBC, καθώς το βρετανικό μέσο ούτε στον τίτλο αλλά ούτε και στο κείμενό του κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Το BBC αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε θαλάσσια ύδατα που «διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ενώ προσθέτει πως η συμφωνία αυτή «αντιτίθεται σε μια ανταγωνιστική ΑΟΖ που θέλησαν να θεσπίσουν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβυής»

Σε ετοιμότητα οι Αιγυπτιακές ΕΔ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων,ολόκληρος ο στρατός της χώρας τέθηκε  σε πλήρη επιφυλακή.

https://twitter.com/EgyArmySpox/status/1292760018606055424

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών των ενόπλων δυνάμεων για την εξασφάλιση των εκλογών της Γερουσίας του 2020, η Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε όλες τις ρυθμίσεις και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, την Εθνική Αρχή Εκλογών και όλες τις σχετικές υπηρεσίες της χώρας για την οργάνωση του έργου εξασφάλισης των εκλογών της Γερουσίας 2020.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην εξασφάλιση των εκλογών με μονάδες τους που υπάρχουν σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές και η Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων θα διαθέσει ειδικές μονάδες ασφαλείας, με κινητές περιπολίες ασφαλείας, για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση όλων των απειλών που μπορούν να εμφανιστούν.

Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και Αλεξιπτωτιστών έχουν επίσης λάβει τις θέσεις τους για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, με σκοπό  να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας”, καταλήγει μεγάλη αιγυπτιακή εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς να υπονοούμε τίποτα, εκτιμάμε ότι εδώ πιθανόν να έχουμε δύο σενάρια που "τρέχουν" στο παρασκήνιο, διότι με αφορμή τις εκλογές ο Αλ Σίσι “κινητοποιεί” νόμιμα και “’ήσυχα” επίλεκτες δυνάμεις, πιθανόν έχοντας ανησυχία για ενδεχόμενη  δράση είτε της μουσουλμανικής αδελφότητας στο εσωτερικό της χώρας στα πρότυπα της Λευκορωσίας, με παρότρυνση του τουρκικού καθεστώτος, είτε πιθανές καταιγιστικές εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο στην κόντρα Ελλάδος-Τουρκίας.

Σε καμία περίπτωση το Κάιρο δεν είναι φυσικά αδιάφορο για τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο αφού οι νεο-Οθωμανοί εμπλέκονται, μετά την ελληνο-αιγυπτιακή θαλάσσια συμφωνία και σε ένα κομμάτι αιγυπτιακής ΑΟΖ με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ο Ερντογάν στέλνει πολεμικά σκάφη, Φρεγάτες, Κορβέτες, αποβατικά, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κομάντος κοντά στα ενεργειακά συμφέροντα της Αιγύπτου στην Α. Μεσόγειο και δεν νομίζουμε η αιγυπτιακή ηγεσία να "πίνει καφέ απλά παρακολουθώντας".

Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν ο αιγυπτιακός στρατός να μην παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν.

Έτσι με πρόσχημα πιθανότατα τις εκλογές στην Γερουσία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος να λαμβάνει τα μέτρα  για κάθε ενδεχόμενο, μιας έχει να κάνει με έναν ανένδοτο και επικίνδυνο αντίπαλο όπως είναι ο Τούρκος πρόεδρος που απειλεί τους πάντες και τα πάντα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...