Ελληνοτουρκικά

Tο Oruc Reis κινείται προς την περιοχή της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι ανοίγει για τα καλά η προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία νωρίς το πρωί της Δευτέρας εξέδωσε ναυτική οδηγία για το ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο να σημειώσουμε ότι από τα βράδυ της Κυριακής είχε κλείσει το σύστημα εντοπισμού του, σύμφωνα με το hellasjournal.com

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η navtex αυτή είναι παρόμοια με την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου που είχε κινητοποιήσει εκ νέου τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως το πιο Δυτικό της σημείο φαίνεται πως αγγίζει το όριο των θαλασσίων ζωνών του της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, κάτι που αναμενόταν ως μια προκλητική απάντηση της Άγκυρας για την υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, με την οποία ουσιαστικά τσαλακώνεται σημαντικά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Oruc Reis από το βράδυ της Κυριακής είχε σταματήσει να εκπέμπει σήμα γεγονός που κινητοποίησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Χαρακτηριστικό είναι πως ο Στρατηγός του ΓΕΕΘΑ, Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τους Αρχηγούς των Επιτελείων δεν έφυγαν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζοντας τους σχηματισμούς των κλάδων τους και αναμένοντας το σήμα ετοιμότητας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από τις 8 το πρωί στο Ελληνικό Επιτελείο συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν ακόμη και νέες προτάσεις για το ΚΥΣΕΑ που πρόκειται να γίνει στις 12:00 το μεσημέρι.

Από χθες το βράδυ πληροφορίες αναφέρουν ότι άδειες στελεχών ανακλήθηκαν και στους σχηματισμούς οι πάντες μπήκαν στις μονάδες για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Σ’ ότι αφορά τον Ελληνικό στόλο, είναι το δεύτερο 24ωρο που παραμένει αναπτυγμένος στο Αρχιπέλαγος καταλαμβάνοντας θέσεις εντός της «καυτής» περιοχής της νοτιοανατολικής λεκάνης του Αρχιπελάγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ