Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν για Αγία Σοφία: "Τζαμί η γνήσια ταυτότητά της, λάθος το 1934"

Προκαλεί και πάλι ο επίδοξος σουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η γνήσια ταυτότητα της Αγίας Σοφίας είναι τζαμί και πως "διορθώθηκε το λάθος του 1934", κόντρα σε κάθε παρέμβαση ελληνική ή άλλη.

Λίγα 24ωρα μετά το διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, ανήμερα της απόφασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις για το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις διεθνώς και έχει ξεσηκώσει το χριστιανικό κόσμο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, απάντησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως “εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά”, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα, ούτε – φυσικά – να αλλάξει την απόφαση, όπως του ζήτησε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Βρυξέλλες. 

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως “σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες” και πως είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, διαβεβαιώνοτας πως “θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της”. Μάλιστα, “ακύρωσε” ανοιχτά τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το 1934 έγινε μουσείο. Τώρα διορθώνουμε το λάθος και επαναφέρουμε τη γνήσια ταυτότητα της”.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ