navtex Τουρκιάς στην Κρήτη
Ελληνοτουρκικά

Ζ. Μίχας: «Πιέσεις να βρεθούμε στο τραπέζι με την Τουρκία»

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας και συνεργάτης του defence –point .gr, Ζαχαρίας Μίχας, υποστήριξε μιλώντας στον 98.4 ότι μετά την αποκλιμάκωση που έφερε η πρωτοβουλία της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν φαίνεται πως υπάρχει οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο για αποτροπή σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι ασκούνται στην Αθήνα ισχυρές πιέσεις για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, αναζητώντας συμβιβασμό, ο οποίος θα αποτρέψει εκ νέου όξυνση και πιθανώς προσφυγή στη στρατιωτική βία. Η κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο δείχνει εξαιρετικά πιεστική. Μπορεί η Ελλάδα να ταυτίζεται με τις ΗΠΑ στην επιλογή ειρηνικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών, αλλά το πλαίσιο που δημιουργεί η τουρκική ρητορική και πρακτική, ναρκοθετεί εκ προοιμίου τη δυνατότητα λύσης.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά τις επεκτατικές διεκδικήσεις των Τούρκων σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες στην Άγκυρα θεωρούν το βασικότερο γεωγραφικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού τους. Οι Τούρκοι “πουλάνε” στους Αμερικανούς ότι στη Λιβύη πρέπει να υποστηριχτούν από τη Δύση, διότι λειτουργούν ως ανάχωμα στο ενδεχόμενο η χώρα αυτή να περιέλθει στην επιρροή της Ρωσίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει και δεύτερη βάση μετά από αυτή στην Ταρτούς της Συρίας. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική.

Οι Τούρκοι εργάζονται για την πραγμάτωση του νεοθωμανικού οράματος. Επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Λιβύης, και βέβαια προνομιακή πρόσβαση στα πετρέλαια της και προνομιακά συμβόλαια στα έργα ανασυγκρότησης της. Εκτός αυτού, θα μπορούν με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική να εκβιάζουν την Ευρώπη. Με βάση τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας είναι λογική η εκτίμηση ότι οι πιέσεις θα στραφούν προς την Ελλάδα με σκοπό ένα συμβιβασμό για το “συμμαχικό καλό”, ο οποίος θα προκύπτει από ελληνικές υποχωρήσεις. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Δημόσια πρόσωπα έχουν υψώσει τη σημαία της ειρηνικής διευθέτησης με την Τουρκία, χωρίς όμως να θέτουν σαφή όρια αναφορικά με τις ελληνικές υποχωρήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία διεκδικεί (και κατοικημένα) ελληνικά νησιά. Παραπομπή στη Χάγη, χωρίς να έχει η Άγκυρα παραιτηθεί από αυτή την αυθαίρετη επεκτατική διεκδίκηση δεν έχει νόημα, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν πως έχει.

Θα τεθεί στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας; Υπό αυτή την έννοια , οι απόψεις που διατύπωσε ένας από τους κορυφαίους του διεθνούς δικαίου της χώρας, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις του, στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV Αντιθέσεις , είπε ο Ζαχαρίας Μίχας , ήταν μια μεγάλη στιγμή, αφού ένας άνθρωπος που αποτελούσε για 3 δεκαετίες τον κύριο σύμβουλο του ΥΠΕΞ, αδιαμεσολάβητα, διατύπωσε σε άκρως ενδιαφέροντα δημοσιογραφικά διάλογο, τις απόψεις του. Πολλές από αυτές άλλωστε, διαπερνούν ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού και ακαδημαϊκού συστήματος της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ