Μακάριος Λαζαρίδης
Ελληνοτουρκικά

Λαζαρίδης για Αγία Σοφία: "Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας"

«Δυστυχώς, η Αγία Σοφία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως εργαλείο προπαγάνδας από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, για την προώθηση άλλων σκοπών. Οφείλουν να καταλάβουν όλοι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές» τονίζει στο Sputnik o βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Σε μια περίοδο όπου ο φανατισμός, στο όνομα της πίστης, και οι πράξεις μίσους πολλαπλασιάζονται, κάθε κυβέρνηση -και φυσικά και αυτή της Τουρκίας- πρέπει να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως συμβαίνει το αντίθετο. Γινόμαστε μάρτυρες μια απαράδεκτης συμπεριφοράς από τη γείτονα χώρα, η οποία καλείται επιτέλους να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Γιατί και η ίδια γνωρίζει καλά ότι, εφόσον προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αναπόφευκτο θα είναι το τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, αλλά μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου» προσθέτει ο Μ. Λαζαρίδης και καταλήγει:

«Θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος».

Σήμερα συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, προκειμένου να αποφανθεί για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Η απόφαση για το αν το ιστορικό μνημείο θα μετατραπεί από μουσείο σε τέμενος θα ανακοινωθεί σε 15 μέρες.

Ειδικότερα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» είχε καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα -επικαλούμενα τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ότι η πρώτη προσευχή στο ιστορικό μνημείο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 15 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ