Ελληνοτουρκικά

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία δρα στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού

«Μας ανησυχούν οι ενέργειες της Τουρκίας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, επιβεβαιώνουν μία προσέγγιση που είχαμε μεταφέρει εδώ και καιρό και στους Ευρωπαίους εταίρους. Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αποσκοπούν στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας, που έρχεται να αξιοποιήσει ένα κενό που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδουλίδης και εξηγεί: «Οι ΗΠΑ που διαχρονικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, απομακρύνονται και δημιουργείται ένα κενό που θέλει να καλύψει ο Ερντογάν, δημιουργώντας τετελεσμένα».

Σε αυτό «βοήθησε» και το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η προσοχή της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, όμως, η διεθνής κοινότητα γνωρίζει, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη: «Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας έχουν πείσει όλους, και την ΕΕ και τα γειτονικά κράτη ότι είναι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που επηρεάζει τα συμφέροντα πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χρειάζεται συλλογική αντίδραση», επισημαίνει και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα, είτε μεταξύ των αρχηγών κρατών της ΕΕ είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, είπε: «Έχουμε υποχρέωση να μην αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να μην φτάσουμε ποτέ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας και ερωτηθείς αν πρέπει κάποιος να «τραβήξει το αφτί» του Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Και η ΕΕ δεν είναι κοινωνία αγγέλων. Κινείται στη βάση συμφερόντων. Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που γίνεται αντιληπτό ότι επηρεάζονται ευρωπαϊκά και άλλα συμφέροντα από τις τουρκικές ενέργειες».

«Οι κινήσεις του Ερντογάν δεν σχετίζονται με τα ενεργειακά δεδομένα, αλλά είναι πολιτική δήλωση», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ