Στ. Καλαφάτης
Ελληνοτουρκικά

Καλαφάτης: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Τουρκία

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι «η αντίδραση της Ελλάδας είναι δυναμική και ψύχραιμη και το έχουμε αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν Όταν χρειάζεται παρεμβαίνουμε και επεμβαίνουμε δυναμικά όπως συνέβη στις προκλήσεις που εξεδήλωσε στον Έβρο πριν από λίγους μήνες η τουρκική κυβέρνηση όταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ακαριαία και ψύχραιμη. Γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και ουσιαστικά έχουμε και την δύναμη να αντιδράσουμε μέσα στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Σύμβασης της Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της η χώρα μας «είναι συγκεκριμένα, δεδομένα και δεδηλωμένα σε όλα τα διεθνή forum και έχουμε κάνει καθαρές τις θέσεις μας τόσο στις διεθνής κοινότητα αλλά και στην ίδια την Τουρκία και βεβαίως δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η ισχύς των επιχειρημάτων μας διότι εδράζεται στο διεθνές δίκαιο. Αυτός λοιπόν είναι ο καμβάς στον οποίο θα διεξαχθούν τα επόμενα επεισόδια».

Ο κ. Καλαφάτης αποδίδει τα τελευταία αρκετά χρόνια τις προκλητικές και κλιμακούμενες δράσεις και πρωτοβουλίες των γειτόνων στις επιδιώξεις τους να δημιουργήσουν εστίες έντασης που σχετίζονται με τα εσωτερικά και εξωτερικά αδιέξοδα της τουρκικής ηγεσίας. Ωστόσο ο κ. Καλαφάτης επαναλαμβάνει ότι «σε κάθε περίπτωση διανύουμε μία φάση εξάρσεις αυτής της προκλητικότητας που παίρνει τη μορφή της επιθετικότητας. Η ελληνική βέβαια στάση αφενός είναι αυτή που οφείλει να είναι όσον αφορά στον κάθετο τρόπο που θα πράξουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και από την άλλη πλευρά θέση μας είναι πολύ καθαρή».

Missing περιεχόμενο.

«Διαχρονικά η στάση της Ελλάδας υπηρετεί το διεθνές δίκαιο. Είμαστε ένας ελληνικός λαός και πρόθεσή μας είναι να έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Αυτό αποτελεί και ένα κομμάτι και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ωστόσο αυτό συμβαίνει πάντα υπό την προϋπόθεση ότι στο τραπέζι θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι απαραίτητη και αποκλειστική προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο όποιος διάλογος. Είμαστε λοιπόν εδώ όχι για να υπαναχωρήσουμε στις αιτιάσεις και στις παράνομες πολλές φορές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς. Άλλωστε το πεδίο στο οποίο εδράζεται η αξίωση της Τουρκίας και οι παράνομες ενέργειες της είναι ανυπόστατο».

Επομένως σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη η εξωτερική πολιτική και η ελληνική διπλωματία έχει αποδείξει το σθένος που διαθέτει και το χτίσιμο των συμμαχιών, που της δίνει τη δυνατότητα να νιώθει ασφαλής. Επιπλέον θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε μία έμπρακτη προκλητικότητα ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν μπορούμε να μιλήσουμε με υποθέσεις. «Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά ως οφείλει τα δρώμενα. Σε κάθε περίπτωση θα απαντήσουμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις με όσα όπλα διαθέτει στην φαρέτρα της η εξωτερική πολιτική και η ελληνική διπλωματία. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πολιτική προθέσεων διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι που θα το τραβήξει η τουρκική πλευρά διότι ούτε για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι εύκολο να το τραβήξει διότι θα προσμετρήσει πολλές παραμέτρους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του».

Missing περιεχόμενο.

Σε σχέση με το θέμα της απορρόφησης των 32 δις που αναλογούν στη χώρα μας από το Recovery and Resilience Facility (RRF), ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα ο στόχος είναι σύμφωνα και με τον κ. Μαργαρίτη να υπάρξουν περιπτώσεις υπό μορφή γέφυρας ώστε να εκταμιευτούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα χρηματοδοτήσεις αλλά μετά το 2021 θα γίνει πλήρης αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού κεφαλαίου που ανοίγει για τη χώρα μας.

Επίσης οι προϋποθέσεις που εμπεριέχει αυτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι και οι προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα μεγάλο, φιλόδοξο και να στηρίζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις. Πρόκειται για ένα στοίχημα και υπάρχει και σχεδιασμός για την αξιοποίηση αυτού του πακέτου. Πριν από λίγους μήνες είχε συσταθεί μία επιτροπή ειδικών επιστημόνων που θα επεξεργάζονταν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, σε αυτή τη δουλειά που έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες θα προστεθούν και τα νέα δεδομένα που αφορούν αυτό το νέο κεφάλαιο της χώρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...