Ελληνοτουρκικά

Πέτσας: Με αυτό το τρίπτυχο απαντά η Ελλάδα στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι:  Θα ήθελα να διακρίνω το σχόλιο μου σε δύο επίπεδα.

Στο νομικό και στο πολιτικό. Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα,  όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της Κυβέρνησης Σάρατζ και της Κυβέρνησης της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού. Άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.΄

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι:

«Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε ακόμα:

«Αυτό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, είναι το αίτημα τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για άδειες έρευνας. Είναι άλλο πράγμα πώς θα απαντήσει το αρμόδιο τουρκικό Υπουργείο και συνολικά η τουρκική Κυβέρνηση. Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα».

Για την κριτική της Αντιπολίτευσης

Σε ό, τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Πέτσας έκανε το εξής σχόλιο: Η Ελλάδα, όπως έχει δείξει, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προκλήσεις. Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας γιατί δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, που είχε στη διάθεσή του όλο αυτό το διάστημα; Δεν προκάλεσε ούτε Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, ούτε έκανε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Ακόμη και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, αφορά τα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της στη χώρα μας. Είναι αυταπόδεικτο πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις να απαντάμε με ενότητα».

 Η καλύτερη άμυνα

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Πέτσας τόνισε:
«Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε άμυνα, όσον αφορά τις υγειονομικές συνέπειες της κρίσης, για να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντεπίθεση, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις. Καταφέραμε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, με το lock down, με τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε, πάνω από όλα με τη συμμόρφωση των Ελλήνων σε δύσκολες αποφάσεις, να ξεπεράσουμε την υγειονομική φάση της κρίσης με σχετικά πολύ μικρές απώλειες, έναντι άλλων χωρών. Αλλά και με ένα Σύστημα Υγείας, που όχι μόνο ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ξεπέρασε και τις προσδοκίες που όλοι θα είχαν. Επομένως, δώσαμε ένα παράδειγμα και στην Ευρώπη. Αυτή η άμυνα στην υγειονομική πλευρά της κρίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε στην επίθεση στην οικονομία». 

Προσέθεσε ότι: «Αν είχαμε ξοδέψει όλες μας τις δυνάμεις, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο αρχικό του σχέδιο τον Μάρτιο ή και αρχές Απριλίου, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα τώρα να κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που επιδοτεί στην ουσία την εργασία και όχι την ανεργία. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να  έχουμε δεύτερο κύμα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το  πρόγραμμα ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν θα είχαμε στο τραπέζι τις μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από εγγυήσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φτάνουν περίπου τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα ξεδιπλώσουμε τους μήνες του Καλοκαιριού. Εμείς φροντίσαμε να έχουμε εφεδρείες για να κάνουμε την αντεπίθεση».

Πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ


Απαντώντας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Οι πιο πολλές από τις τελευταίες προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται στη λογική της πλειοδοσίας και κάποιες από αυτές κρούουν ανοιχτές θύρες, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των προσλήψεων στην Υγεία. Εμείς έχουμε κάνει περισσότερες από 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κοιτάζουμε να το αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατή ευελιξία, με τροποποιήσεις που κάναμε, ακόμα και στους Κοινοτικούς Κανονισμούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Θέματα, τα οποία πραγματικά κινούνται σε μια σωστή κατεύθυνση, τα έχουμε ήδη ενσωματώσει στο Πρόγραμμά μας. Άλλα θέματα που βασίζονται στην πλειοδοσία φυσικά και όχι. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σύνεση και η υπευθυνότητα.»

Ταμείο Ανάκαμψης  


Σχετικά  με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πέτσας υποστήριξε: «Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ιστορικό το βήμα που έκαναν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος όταν πρότειναν στην αρχή εκείνο το πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δείχνει μία διάθεση να ξεπεράσουμε ταμπού  του παρελθόντος. Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θεωρώ δεδομένο. Θα δούμε αν θα είναι ακριβώς το ίδιο ύψος ή αν θα έχει μικρές αλλαγές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ένα μεγάλο και ευέλικτο πακέτο το οποίο βασίζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια και χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για το μέλλον της Ευρώπης.»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ