Ευάγγελος Αποστολάκης
Ελληνοτουρκικά

Αποστολάκης: Ο Ερντογάν δείχνει αδύναμος – Ο χρόνος τον πιέζει

Τη διαπίστωση πως υπάρχει μια αλλαγή στο πώς διαχειρίζεται η Τουρκία τα θέματα ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό, έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ιδεών, παρουσία και των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, επισήμανε πως παλαιότερα τον προεξέχοντα ρόλο είχε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την τουρκική διπλωματία να κάνει τις κινήσεις και να ασκεί τις πιέσεις, με λιγότερο βάρος στη στρατικοποίηση των προβλημάτων.

Σήμερα, συνέχισε, με δεδομένο ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση σε λανθάνουσα μορφή μεταξύ των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ο οποίος φαίνεται ότι έχει κερδίσει έδαφος, η στρατικοποίηση του προβλήματος και η αμεσότητα που έχουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον αμεσότερο, στις επιδιώξεις της στρατηγικής της Τουρκίας, οι οποίες δεν αλλάζουν.

«Δεν κάνει πίσω σε τίποτα από αυτά που διεκδικεί» παρατήρησε περαιτέρω ο κ. Αποστολάκης και εκτίμησε πως γι’ αυτό τον λόγο έχουν ενταθεί πάρα πολύ οι παραβιάσεις και ότι η ισχύς του στρατού της Τουρκίας έχει αρχίσει να προβάλλεται περισσότερο και σε αυτή την περιοχή.

Αναφερόμενος στον Έβρο, είπε πως υπήρξε μια σοβαρή επιτυχία της Ελλάδας και μια σοβαρή και μετρήσιμη ήττα της Τουρκίας και εκτίμησε ότι η γειτονική χώρα θα συνεχίζει να πιέζει στην περιοχή.

Περαιτέρω σημείωσε ότι επειδή ο Ερντογάν λειτουργεί τακτικά και εκμεταλλεύεται τα κενά των σχέσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν των ισχυρών στην περιοχή, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την αναστάτωση, ακόμα και το θέμα του κορονοϊού, για να κάνει μερικά βήματα μπροστά στις διεκδικήσεις του.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το ενεργειακό, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος τα βάζει μπροστά και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, γιατί αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας και επειδή χάνεται η παντοδυναμία του.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως η λύση του πρέπει να τεθεί στην Ευρώπη.

Ο κ. Αποστολάκης διαπίστωσε ακόμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να παλέψει όλα αυτά τα μέτωπα που έχει ανοίξει και δείχνει αδυναμία σε όλες τους τις επιχειρήσεις.

«Στη Συρία δεν τα πάει καλά. Στη Λιβύη οι παρεμβάσεις του είναι τσουρουφλισμένες.

Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον χρόνο και ο χρόνος τον πιέζει. Θέλει να εκμεταλλευτεί ό,τι θετικό έχει προκύψει από το Σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας και ό,τι μπορεί να κερδίσει ως δεδικασμένο για το μέλλον» ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ακόμη πως δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ για την ισχύ και τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ