Ελληνοτουρκικά

Απειλές Άγκυρας μετά την συντριβή στον Έβρο: ''Θα κάνουμε έρευνες σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο όταν τελειώσει η πανδημία''

Νέες απειλές μέσω μεγάλης τουρκικής εφημερίδας μας κάνει η Τουρκία, αναφέροντας ότι όταν τελειώσει η χώρα με την πανδημία, τα δύο πλωτά γεωτρύπανα θα μεταβούν για έρευνες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν βιώνει μια μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια ελέω Covid-19, αλλά και λόγω των χειρισμών του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ χάνει στρατιώτες και ακριβό στρατιωτικό υλικό τόσο σth  Συρία όσο και στην Λιβύη καθημερινά.

Το σχέδιο τώρα μιλά για μια νέα οργανωμένη εδώ και καιρό πιθανή πρόκληση κατά της Ελλάδος με την προσπάθεια διενέργειας ερευνών εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα εντείνει τις εργασίες γεώτρησης μετά την αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου (μετά τα Fatih και Yavuz), το οποίο έχει καταπλεύσει στην περιοχή Silifke Tasucu στην Μερσίνα και εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες στα ανοικτά των ακτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο πλοίο που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα έχει  την δυνατότητα γεώτρησης μέχρι και 3 χιλιάδες μέτρα, έχοντας το όνομα Kanuni, ενώ πριν χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο λόγο από την εταιρεία Petrobras στη Βραζιλία έως το 2015.

Μετά τον ερχομό στην Τουρκία, ο υπουργός ενέργειας και Φυσικών πόρων Φατίχ Ντομνέζ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι 35 υπάλληλοι της εταιρείας  TPAO έχουν αποσυρθεί από το πλοίο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

''Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα για τον ιό Covid-19, θα αρχίσει η διαδικασία συντήρησης, ενημέρωσης και ανάπτυξης του πλοίου μας για έρευνες. Η αποστολή μας στην Α.Μεσόγειο θα ξεκινήσει με την ισχυρή βούληση του Προέδρου μας το συντομότερο δυνατόν''.

Πρόκειται σαφέστατα για τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, για το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία αμέσως μετά το διάστημα της καραντίνας λόγω του ιού.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου  του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος έκανε  λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι μίλησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αγνοούνται οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος - αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο ίδιος.

Σκοπός της Τουρκίας είναι η υφαρπαγή χρυσοφόρων κοιτασμάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτω από την Κρήτη, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί 10 στόχοι. Σε αυτούς του 10 στόχους, όπου θα διεξαχθούν έρευνες από Exxon Mobil και Total, η χώρα μόνο από τις έρευνες, θα λάβει 40 δισ.

Οι ποσότητες που υπάρχουν είναι 20 τρισ. κυβικά μέτρα στην Κρήτη, ενώ η Α. Μεσόγειος θα αντικαταστήσει τον Περσικό κόλπο. 

Ουσιαστικά στο “θολωμένο” μυαλό των Τούρκων αξιωματούχων χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων, το Αιγαίο δεν είναι  ελληνικό Αρχιπέλαγος, ενώ θεωρούν ότι έχουν νόμιμα δικαιώματα για να πράξουν ότι αυτοί επιλέξουν σε χρόνο που αυτοί θα αποφασίσουν.    

Αυτό το σκηνικό μας προειδοποιεί πιθανότατα ότι το επόμενο κρίσιμο διάστημα και εφόσον παρέλθει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τα “μαξιμαλιστικά” σχέδια της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.

Στην προσπάθεια αυτή η Άγκυρα θα προσπαθήσει να σφετεριστεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να διεξάγει ένα ακόμη έγκλημα κατά του ελληνισμού σε “συνθήκες Κύπρου το 1974”, κάτι όμως που τώρα δεν είναι καθόλου εφικτό.

Η στάση της Ελλάδος όπως έχει διακηρυχθεί από την Αθήνα θα είναι αποφασιστική και άμεση και αυτό πιθανόν σημάνει ακόμα και σενάριο εμπλοκής με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η αποφασιστικότητα των ελληνικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την βούληση του ελληνικού λαού, θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση όλα τα εχέγγυα για να πράξει  αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει, διώχνοντας τον Τούρκο επιβουλέα από την ελληνική ΑΟΖ.         

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. ετοιμάζει ναυτικό αποκλεισμό στην Λιβύη και έλεγχο όλων των εμπορικών πλοίων προς αυτήν με την συμμετοχή και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση με πλωτά αλλά και με εναέρια μέσα – δέσμευση την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας.

Αφού διασφαλίσουμε ότι δεν κινδυνεύουμε από αυτήν την πλευρά της Μεσογείου, τότε θα έχουμε έτοιμη την “φάκα” για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, μονάδες του οποίου θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο, στο σενάριο που αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Μια γερή “σφαλιάρα” στα σχέδια της Άγκυρας σε αυτήν την περίπτωση θα απομάκρυνε την Τουρκία από την περιοχή αυτή για αρκετά μεγάλο διάστημα.     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...