Ελληνοτουρκικά

Προς κλιμάκωση - Στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις η Τουρκία στον Έβρο - Βίντεο

“Εγκλωβισμένος στην Συρία από την Ρωσία και τον Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Ν. Ερντογάν φαίνεται να έχει στρέψει την εστίασή του περισσότερο στην Ελλάδα τώρα”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Του Γ. Μοτσάκου - Ειδικός σε θέματα Άμυνας

Η περίπτωση δείχνει ότι μετατρέπεται αργά και σταθερά από την Τουρκία σε κάτι πολύ πιο σοβαρό, που αρχίζει να θυμίζει “Ίμια”.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1235876097692233728

Όλα αυτά, ενώ σε ολόκληρο το Αιγαίο έχουν απλωθεί 11 τουρκικά υποβρύχια, δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας για κάτι πιο σοβαρό.

Πρόκειται για αντιπερισπασμό στον Έβρο με στόχο την Α.Μεσόγειο όπως δηλώνουν πολλοί Έλληνες πρώην ανώτατοι αξιωματικοί;

Η Ελλάδα έχει μετατοπίσει την εξωτερική πολιτική της ώστε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τουρκικών προσπαθειών για να αλλάξει το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει ο αναλυτής Α. Γκάλε για το Διεθνές Πλαίσιο Πολιτικής.

Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς την Αθήνα, ακολουθώντας μια ολοένα και πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, θέλοντας να λάβει μια μεγάλη μερίδα της ανατολικής Μεσογείου, μετά την υποτιθέμενη ια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβυκή κυβέρνηση το Νοέμβριο.

Η συμφωνία θεωρεί ότι η Τουρκία έχει "δικαιώματα" σε ένα τεράστιο μέρος της Α.Μεσογείου που βρίσκεται στην πορεία όμως ενός προγραμματισμένου αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά πεδία στην Ελλάδα με το όνομα East Med.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπλέκει επίσης περιοχές κοντά στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά σε τουρκική δικαιοδοσία και που είναι προκλητικά αδιανόητο και δεν ισχύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο .

"Η Αθήνα θα χρειαστεί να βασιστεί σε μια ισχυρή διπλωματία για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή", δήλωσε ο Γκάλε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο ήταν ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της υποστήριξης των ΗΠΑ.

"Οι Γερουσιαστές  των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πιο ευνοϊκοί στην ελληνική έκκληση, αφού η Τουρκία έχει αποξενώσει τους δυτικούς συμμάχους της, ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Ρωσία, από την οποία έλαβε πέρυσι συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400", δήλωσε ο αναλυτής.

"Ήδη υπάρχει μια θερμή σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Στα τέλη Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και από τις δύο χώρες επικαιροποίησαν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας (MDCA), η οποία παρέχει στην Αμερική πρόσβαση σε αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε σθεναρές εκδηλώσεις υποστήριξης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υποστηρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και επικροτώντας την επίθεση  του προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολέμινι τον Ιανουάριο.

Μια στενότερη σχέση θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα  περισσότερη  στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ενώ έχουμε και την στήριξη των εταίρων της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία συνέβαλε ευνοϊκά σε αυτό, αναπτύσσοντας τον αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ  έθεσε επίσης ένα πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης σε αμφισβητούμενα μέρη της θάλασσας.

https://twitter.com/eha_news/status/1235918261478453253

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...