Ελληνοτουρκικά

Μεγάλη κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς: Ζήτησε από τον Πομπέο επίσημη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Οι ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Γερμανία, σε μια συλλογική στάση προειδοποιούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και της κοινής γνώμης στις χώρες κατοικίας τους, για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες του Ερντογάν που εκβιάζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη χρησιμοποιώντας φτωχούς ανθρώπους ως “όπλα” .

Χιλιάδες Έλληνες σε όλο τον κόσμο έχουν ενημερώσει την εικόνα του προφίλ τους με αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το  ελληνο-αμερικανική ένωση (HALC).

Οι Έλληνο-αμερικανοί έδωσαν προσοχή στο αίτημα της ένωσης  να “βομβαρδίσουν” με μηνύματα  τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καλώντας την Ουάσινγκτον να εκδώσει ισχυρή ανακοίνωση κατά  της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η επιστολή που αποστάλθηκε ηλεκτρονικά από τουλάχιστον 4.000 Ελληνοαμερικανούς, αναφέρει ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια πράξη πολέμου.

"Ο Ερντογάν “οπλοποιεί” μετανάστες που δεν είναι καν από τη Συρία, για να εκβιάσει την Ευρώπη. Αυτές δεν είναι οι ενέργειες ενός συμμάχου, ούτε ανθρωπισμός ενός υπεύθυνου παγκόσμιου παράγοντα. Αυτές είναι οι πράξεις ενός διακινητή ανθρώπων ή ενός τρομοκράτη ", προσθέτει και αναφέρει  το μήνυμα:

"Για το λόγο αυτό, ζητώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μιλήσει με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι οι ασύμμετρες συγκρούσεις, ο “οπλοποίηση” των μεταναστών και η πολιτική των ομήρων, πρέπει να καταδικαστεί  από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, καταλήγει .

Το αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) σημειώνει ότι "η παράνομη μετανάστευση μέσω της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας", και καλεί τις ΗΠΑ "να αντιμετωπίσουν την Τουρκία ως τη βασική αιτία της τρέχουσας αστάθειας της περιοχής με  αυξημένη ένταση".

Σε μια ανακοίνωση  που απευθύνεται σε αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική οργάνωση AHI "παροτρύνει την κυβέρνηση Τραμπ, να εκφράσει ρητά στην Τουρκία ότι, πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη, να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη έξαρση των μεταναστευτικών ρευμάτων που προκάλεσε η Τουρκία,  η οποία απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης, καταπατώντας  διεθνείς νόμους και συνθήκες ".

Σε μια ανακοίνωση, η οργάνωση ΑΧΕΠΑ αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο για την Τουρκία, κάθε φορά που δεσμεύεται, να χρησιμοποιεί επανειλημμένα τους Σύριους πρόσφυγες ως πολιτικά πιόνια, για να πιέσει  και να απειλήσει  την Ευρώπη και τα μέλη του ΝΑΤΟ, για την υποστήριξή τους στην  παράνομη και λανθασμένη πολιτικής της  στη Συρία. "

Ο ΑΧΕΠΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να ελέγξει τη σχέση της με την χώρα αυτή.

Ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Γκας Μπιλιράκης έχει επίσης ενταχθεί στην προσπάθεια υποστήριξης στο ελληνικό αίτημα.

"Οι ενέργειες της Τουρκίας να ανοίξει  τα σύνορά της και να επιτρέψει μια  ανεπίτρεπτη ροή προσφύγων στην Ελλάδα, δημιουργούν μια αβάσιμη κατάσταση και πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, λέει ο ίδιος.

Στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Μπιλ Παπαστεργιάδης, δήλωσε στο Greek Reporter ότι, το μήνυμα υποστήριξης του ελληνικού κινήματος ήταν έντονο και ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ  που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο.

"Χιλιάδες Έλληνες Αυστραλοί και Αυστραλοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού της Βικτώριας, άκουσαν μια τοπική ομάδα από τη Χίο, η οποία απευθύνθηκε στον κόσμο για να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη φάση", ανέφερε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο και άλλες χώρες της ΕΕ "να μην αφήσουν την Ελλάδα μόνη της", σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε.

Η Ελλάδα είναι παντού και πρέπει να δρούμε πάντα ενωμένοι , ειδικά σε αυτές τις περιστάσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ