ΥΠΕΞ
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: "Η Τουρκία αποτελεί μειοψηφία" - "Έχουμε καταδικάσει τις παράνομες μεθοδεύσεις στην Α.Μεσόγειο"

Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, περί αποδοχής από την Ελλάδα της "νέας κατάστασης στη Μεσόγειο". Ο Τούρκος πρόεδρος, με μαεστρία στην προπαγάνδα, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να υποβαθμίσει το ηθικό των Ελλήνων, ωστόσο η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως οι τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καταδικαστέες.

Με ένα αυστηρό μήνυμα απάντηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που νωρίτερα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα τονίζει ότι η «παρανομία δεν παράγει δίκαιο» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή».

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλέον είναι απαραίτητη η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού στις πονηρές δηλώσεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα δέχεται επίθεση και η πολιτική ηγεσία πρέπει επιτέλους να αντιδράσει αναλόγως.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

"Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός".

Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει δεχτεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του σε βουλευτές του κόμματός του φέρεται να είπε ότι «οι εξελίξεις στο Ίντλιμπ και τη Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στη Μεσόγειο. Πλέον τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα».

Σύμφωνα με τη DailySabah, ο Ερντογάν, είπε ότι «αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή». Όπως δήλωσε, λόγω της σθεναρής στάσης της Τουρκίας το καθεστώς από τη συμφωνία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σταδιακά αποδεκτό από τα μέρη που αφορά, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας».

Και συνέχισε: «το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης επιβεβαιώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει μονομερών προσπαθειών γεώτρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς», διευκρινίζοντας ότι η το ψευδοκράτος έχει επίσης δικαιώματα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα αρχικά δεν χαιρέτισε τη συμφωνία και μάλιστα το θεώρησε ως παραβίαση των δικών της δικαιωμάτων, αν και το διεθνές δίκαιο θεωρεί κάτι  διαφορετικό» τόνισε.

Για τη Ρωσία ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε ότι αναμένουν ότι αυτή θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για το Ίντλιμπ, ενώ για το πυραυλικό σύστημα S400, το Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα), τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και τις συμφωνίες Σότσι και Αδάνων είπε πως αποτελούν ξεχωριστά θέματα".

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ