Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τετελεσμένα από τον Ερντογάν: "Η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο"

Ως τετελεσμένο γεγονός παρουσιάζει ο Ερντογάν την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ, τονίζοντας προκλητικά η Ελλάδα "έχει αποδεχτεί το νέο καθεστώς στη Μεσόγειο". Είναι απαραίτητο η ελληνική απάντηση να γίνει άμεσα και ξεκάθαρα ώστε να αποφύγουμε μία εθνική ήττα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του υποστήριξε πως «με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά σιγά άρχισαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος του, κόμματος του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως «η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.

Οπλισμένα μαχητικά αναχαιτίστηκαν από Έλληνες πιλότους

Σε αλλεπάλληλες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά προχώρησαν μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που οι στρατιωτικές επιτροπές των Ελλάδας- Τουρκίας συζητούν στην Αθήνα τα ΜΟΕ για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα συνολικά 13 αεροσκάφη προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) στον περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, έξι σχηματισμοί: οι τέσσερις ήταν αποτελούμενοι από δύο F-16 και οι δύο από δύο F-4. Την ίδια ώρα εντοπίστηκε και ένα κατασκοπευτικό τύπου CN-235. Οκτώ από τα παραπάνω μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ