Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Συνωστισμός'' δυνάμεων στην Α. Μεσόγειο - Σε θέσεις-''κλειδιά'' ελληνικές φρεγάτες

Χάρτη με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις- διεκδικήσεις των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist. Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται και η τοποθεσία πολεμικών πλοίων της Ελλάδας, των ΗΠΑ της Γαλλίας των Τούρκων, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας. 

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο χάρτη, ελληνική φρεγάτα δεν υπάρχει μόνο στο λεγόμενο τριεθνές, όπου εκεί υπάρχει η ''Νικηφόρος Φωκάς'', αλλά διακρίνουμε στο χάρτη ελληνική παρουσία σε Λίβανο κι Ισραήλ.  

Δεν είναι γνωστός ο λόγος που βρίσκονται σε αυτά τα σημεία, όμως σίγουρα βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω των τουρκικών προκλήσεων. 
 
Να σημειωθεί ότι από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.

Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέει το  γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και μία ελληνική φρεγάτα. 

Ακόμα, μια φρεγάτα της Τουρκίας πλέει στη θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν συμπεριλάβει Άγκυρα και Τρίπολη στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ. Αυτό αποτελεί ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση, από πλευράς της Τουρκίας της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων στη Διάσκεψη του Βερολίνου, για τερματισμό όλων των ξένων παρεμβάσεων στην περιοχή.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σημαίνει πλέον πως η Τουρκία ''πατάει'' πόδι για μόνιμη παρουσία στην Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, κατά τις χθεσινές μεσημβρινές ώρες, γαλλικά μαχητικά Rafale πτήσεις πάνω υπερίπταντο πάνω την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα. 

Πάντως οι πτήσεις των γαλλικών αεροσκαφών έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου A Haber αναφέρει «γαλλικά μαχητικά πέταξαν στην ανατολική μεσόγειο», «δυο γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle» το όποιο πλέει ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο αλλά και βόρεια του οικοπέδου 8 στο οποίο βρίσκεται το Γιαβούζ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Star κάνει λόγο για «προβοκάτσια σε ανατολική μεσόγειο. Γαλλικά μαχητικά πέταξαν στα όρια του οικοπέδου 8 όπου το Γιαβούζ συνεχίζει τις εργασίες του. «Ανέβηκε το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο. Γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Κύπρο. Πλησίασαν σε περιοχή που βρίσκεται το Γιαβούζ», αναφέρει η Aksam. 

Δείτε τον χάρτη:  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ