Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα: ''Πως να χάψουμε πως η Κρήτη είναι κύρια ηπειρωτική χώρα";

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «ΣΚΑΪ» στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη «να μην ασχολείται μαζί μας», καθώς «δεν θα έρθει κάποια ζημιά από εμάς».

Αναφορά έκανε και σε μία πρόσφατη συνομιλία που είχε με πρώην Έλληνα δήμαρχο. «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους “να μην ασχολούνται μαζί μας”, όπως “δεν ασχολούμαστε και εμείς”» αποκάλυψε ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας.

Ειδική μνεία έκανε και στην Κρήτη, διερωτώμενος αν «πρέπει να χάψουμε ότι αποτελεί κύρια ηπειρωτική χώρα», ώστε να έχει πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Τουρκίας αποτελεί η άποψη ότι τα νησιά δεν διαθέτουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά της συμφωνίας με τη «νόμιμη κυβέρνηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  
Στο ΝΑΤΟ (σ.σ. στη συνάντηση στο Λονδίνο) είπα στον Μητσοτάκη: “μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Από εμάς δεν θα σας έρθει καμία ζημιά”. Για το ζήτημα της Λιβύης είπα: “Εσύ τι δουλειά έχεις στη Λιβύη; Που είναι η Ελλάδα, που είναι η Λιβύη”. Όσο για την υφαλοκρηπίδα, οι ακτές πρέπει να αντικρίζουν η μια την άλλη. Τώρα έρχεται και μας λέει πως η Κρήτη είναι ηπειρωτική περιοχή. Θα το χάψουμε αν μας πει πως είναι “παιδάκι (δηλαδή μικρή) ηπειρωτική περιοχή. Όμως πως θα χάψουμε πως είναι “κύρια ηπειρωτική χώρα;”.  

  

 

Τι αναφέραμε νωρίτερα:   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, δίχως ο Λευκός Οίκος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντιρι, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν «συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία στο Ιντλίμπ της Συρίας».  

 Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ντόναλντ Τραμπ «τόνισε την ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ