Ελληνοτουρκικά

Αποκαλυπτικό: Η αλήθεια για τα δήθεν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά

Οι Τούρκοι κάθε λίγο και λιγάκι ανοίγουν θέμα περί δήθεν αποστρατιωτικοποιημένων νησιών του Αιγαίου. Εντέχνως κρύβουν, ή κατα την αγαπημένη τους τακτική φέρνουν στα μέτρα τους, την πραγματικότητα.


Γράφει ο Κώστας Αττίας για το USAY.gr

Τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα όσο και αν η Τουρκία ισχυρίζεται το αντίθετο.

Πρώτα από όλα ας πάρουμε τα Δωδεκάνησα. Τα Δωδεκάνησα τα πήρε η Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Tο 1947 η συμβαση παραχώρησης έγινε μεταξύ των συμμάχων και της Ιταλίας. Η Τουρκία λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο σε ότι συμφωνήθηκε τότε και η πρόβλεψη που υπήρξε για αποστρατιωτικοποίηση δεν της δίνει το δικαίωμα να μιλάει επειδή το κείμενο της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών λέει ξεκάθαρα πως «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες». 

 

Επιπλέον ο όρος της αποστρατιωτικοποίησης μπήκε με πίεση της Μόσχας λόγω της τότε ισορροπίας δυνάμεων. Στην πορεία όμως έχασε την ισχύ του στην πράξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, του ΝΑΤΟ, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Κερασάκι στην τούρτα είναι το αυτονόητο, και διασφαλισμένο από τον ΟΗΕ, δικαίωμα κάθε χώρας στην προστασία της όταν απειλείται. Η Ελλάδα δεν απειλείται θεωρητικά αλλά έχει μαχητικά να πετάνε πάνω από το κεφάλι της, εμβολισμούς πλοίων της, επιχειρήσεις σε βραχονησίδες της και την εισβολή στην Κύπρο.

Ας πάμε τώρα στην Σαμοθράκη και την Λήμνο.


Η Σαμοθράκη και η Λήμνος πολύ απλά δεν είναι αποστρατικοποιημένα νησιά με την συνθήκη του Μοντρέ, μεταγενέστερη της Λωζάννης.

Στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει επιστολή της 6ης Μαΐου 1936 όπου ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση με ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras στην Βουλή της χώρας που έλεγε πως: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα». Το σχετικό έχει καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά που κρατούν οι Τούρκοι.

Για Λέσβο, Χίο, Ικαρία και Σάμο πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Προβλέπεται όμως πως δεν θα φτιαχτούν ναυτικές βάσεις στα νησιά και πως δεν θα πετάνε αεροσκάφη της Τουρκίας από πάνω τους

«Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι Τούρκοι το έχουν διαβάσει αυτό το σημείο;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...