Ελληνοτουρκικά

Άμεση θα είναι η απάντηση των ΕΔ στην Τουρκία: Απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής σε περίπτωση έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται οι ΕΔ, οι οποίες δεν πρόκειται να επιτρέψουν προκλήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη για προκλήσεις σε Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο το σημείο κάτω από την Κρήτη.

Η Αθήνα βέβαια μέχρι τώρα λανθασμένα περιμένει στήριξη από την ΕΕ, η οποία δεν ρίχνει κυρώσεις στην Τουρκία. 

Όποτε και εάν δημιουργηθεί πρόκληση θα είμαστε μόνοι μας. Ίσως η Γαλλία που έχει συμφέροντα στην περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί.

Ήδη όπως σας αναφέραμε πριν, το σενάριο για τη γαλλική εμπλοκή στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, δεν είναι καινούργιο. Ενισχύεται όμως από την αποκάλυψη πως ήδη γαλλικό ωκεανογραφικό έχει ζητήσει άδεια για έρευνες στην περιοχή. 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Προς το παρόν, η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τηρεί στάση αναμονής και κρατά απολύτως κλειστά τα χαρτιά της αναμένοντας την πρώτη κίνηση των γειτόνων.

Αποφεύγει κάθε δήλωση, παραπέμπει στην πολιτική ηγεσία και επικεντρώνεται στην διατήρηση συνεχούς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο για τα εθνικά συμφέροντα ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία προχωρά με ψυχραιμία και λεπτούς χειρισμούς σε συνεχείς διπλωματικές επαφές.

Ταυτόχρονα, οι εντολές προς τη στρατιωτική ηγεσία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται προετοιμασμένες ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά αν χρειαστεί και να παρέμβουν σε περίπτωση προσπάθειας επιβουλής της Εθνικής Κυριαρχίας, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το newpost.gr

Τα σχέδια υπάρχουν και το Σύνταγμα είναι σαφές διαμηνύει η Κυβέρνηση, ωστόσο εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, αλλά και ο τρόπος αντίδρασης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οποιαδήποτε προαναγγελία για έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα απαντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής. Οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις δηλαδή θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τον βαθμό και τρόπο χρήσης ισχύος για να αντιδράσουν ανάλογα σε κάθε ενέργεια των γειτόνων.

Η σκέψη να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε προληπτικές κινήσεις με μετακίνηση σημαντικού αριθμού μονάδων του Στόλου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί κι αυτό διότι ήδη δεν είναι λίγα τα πλοία τα οποία βρίσκονται μονίμως εκτός ναυστάθμου.

Η λογική είναι ότι με μια τέτοια ενέργεια η Αθήνα θα δείξει ότι επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης πριν καν η Άγκυρα αποκαλύψει στην πράξη τις προθέσεις της. Ούτως η άλλως παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων στα ακριτικά νησιά και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα υπάρχει στο πλαίσιο της μόνιμης ανάπτυξης μονάδων του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία διαθέτει σε κάθε περίπτωση το ''όπλο'' του αιφνιδιασμού και μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να μετακινήσει από τα λιμάνια της και κυρίως από το ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο πολεμικά πλοία μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι κατ' ανάγκη κοντά στην Κρήτη και στην περιοχή την οποία αμφισβητεί με τη συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ.

Όπως εκτιμούν όμως Έλληνες Επιτελείς όσο πιο μακριά από τα τουρκικά λιμάνια και ακτές επιχειρήσει να προκαλέσει η Άγκυρα τόσο μεγαλύτερες δυσκολίες θα έχει για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια. Και προσθέτουν ότι οι έρευνες και γεωτρήσεις της Άγκυρας μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ έγιναν με την ασφάλεια της άμεσης και γρήγορης υποστήριξης ναυτικής και αεροπορικής. Στη θαλάσσια ζώνη όμως την οποία "σημάδεψαν" Νοτιοανατολικά της Κρήτης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για όσα πλοία των γειτόνων βρεθούν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...
TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...