Ελληνοτουρκικά

UAV, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και κατασκοπεία: Η απέλπιδα προσπάθεια των Τούρκων για συλλογή πληροφοριών στο Αιγαίο

Την ώρα που η φρουρά του Καστελόριζου, μετά από περίπου 20 χρόνια εκτελούσε άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας με το σύνολο των όπλων της να βάλουν σφοδρά πυρά έναντι θαλάσσιων στόχων οι επιτελείς της Τουρκίας επέλεξαν την πιο εύκολη και οικονομική λύση για να παρακολουθήσουν την ελληνική άσκηση.

Δεν έβγαλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή, ούτε απογείωσαν μαχητικά. Αντίθετα, σήκωσαν ένα μη επανδρωμένο UAV και το κράτησαν για αρκετές ώρες στον αέρα, σε ύψος 5000 μέτρων και σε απόσταση αρκετά μέσα από τα τουρκικά παράλια. Από αυτό το ύψος το τουρκικό UAV με σχετική άνεση κατέγραφε κάθε δραστηριότητα της ΔΑΝ Μεγίστης και έστελνε «ζωντανή» εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Άλλωστε, το ακριτικό νησί απέχει από την τουρκική ακτή απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Το «νυχτερινό drone» στο Αιγαίο...

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ» ένα άλλο τουρκικό μη επανδρωμένο πετούσε νύχτα, σε κοντινή απόσταση μάλιστα από ελικόπτερο του Πολεμικού μας Ναυτικού το οποίο είχε απονηωθεί από φρεγάτα του στόλου και εκτελούσε επιχειρησιακή εκπαιδευτική πτήση. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένος με τους Έλληνες χειριστές να ενεργούν ψύχραιμα. Κανένας δεν γνωρίζει ποιος ήταν πραγματικά ο στόχος του τουρκικού μη επανδρωμένου, τα φώτα του οποίου είδαν καθαρά τα μέλη του πληρώματος του ελληνικού ελικοπτέρου. Ήταν η συλλογή πληροφοριών, ο εντοπισμός της θέσης των πλοίων του στόλου μας ή ακόμα και η προσπάθεια πρόκλησης ατυχήματος μέσα στη νύχτα;

Πίσω στο Καστελόριζο τρεις εβδομάδες πριν. Έξι τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμό «εισβάλουν» στον εθνικό εναέριο χώρο. Αλλά δεν είναι μόνα τους. Μαζί τους πετά και ένα μη επανδρωμένο UAV ΑΝΚΑ το οποίο μάλιστα την ώρα που τα Τουρκικά αεροσκάφη εμπλέκονται με Ελληνικά «γεράκια» προχωρά σε υπέρπτηση πάνω από την Ρω σε ύψος 20000 ποδών. Για πρώτη φορά Τουρκικό μη επανδρωμένο πετά πάνω από Ελληνικό, κατοικημένο νησί.

Σχεδόν καθημερινά τουρκικά UAV πετούν κατά μήκος των τουρκικών ακτών σε μεγάλα ύψη, παραμένουν ώρες στον αέρα και διανύουν μεγάλες αποστάσεις καλύπτοντας σχεδόν όλα τα τουρκικά παράλια από τον βορρά έως το νότο. Σε κάποιες περιπτώσεις παραβιάζουν το FIR Αθηνών αλλά και εθνικό εναέριο χώρο αναγκάζοντας την πολεμική μας αεροπορία να στέλνει μαχητικά για αναγνώριση και αναχαίτιση. Το κόστος ανά ώρα πτήσης για τα ελληνικά F-16 ή Μirage υπολογίζεται να φτάνει τα 10.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η πτήση του τουρκικού UAV κοστίζει έως και δέκα φορές χαμηλότερα. Με αυτόν τον τρόπο οι γείτονες φθείρουν καθημερινά την Πολεμική μας Αεροπορία, «φορτώνουν» ώρες στα μαχητικά μας και καταπονούν ξεκούραστα μέσα από έναν κλωβό τους Έλληνες πιλότους.

Η εξοπλιστική φρενίτιδα των Τούρκων περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων UAV και ακόμη περισσότερων drones. Τα drones μάλιστα χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις αλλά και από το Πολεμικό τους Ναυτικό. Κάθε τουρκική φρεγάτα ή κορβέτα διαθέτει drones εκτός από το οργανικό της ελικόπτερο.

Ήδη ετοιμάζεται για την πρώτη του επίσημη πτήση και το μη επανδρωμένο UAV Akinci το οποίο θα φέρει όπλα, πληροφορίες που φτάνουν στην Πολεμική Αεροπορία λένε πως ο όγκος του είναι σχεδόν σαν ένα F-16.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ