Ελληνοτουρκικά

Κίνηση-ματ: Έρχεται "τριπλή" στρατιωτική δύναμη κατά της Τουρκίας - Οι ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα

Όλα αλλάζουν αποφασιστικά, μετά την δεδηλωμένη στάση του Ερντογάν να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του σχεδίου “Γαλάζια πατρίδα”, οδηγώντας Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, στην δημιουργία ισχυρού αμυντικού άξονα, αλλά και κοινής στρατιωτικής δύναμης ενόψει των ενεργειακών τους σχεδίων.

Μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, οι Υπουργοί άμυνας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα) καθώς και τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Πληροφορίες φέρουν την συνάντηση αυτή να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία “σύσφιξης” των αμυντικών σχέσεων των τριών χωρών αλλά και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Λίβανο και Κύπρο.

Στις 30 Οκτωβρίου 2019 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Υποστράτηγο Aviv Kochavi.

Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στη ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέχρι τώρα οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ είχαν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή στρατηγική για την εξερεύνηση, παραγωγή και εξαγωγή των υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, το μέλλον του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι φωτεινό, αρκεί τα ζητήματα ασφάλειας να μην το περιορίσουν.

https://twitter.com/EEmerson14/status/1190507079326408704

«Η τουρκική θέση σε ολόκληρο το σχέδιο έχει τεθεί ως ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει την πλήρη αποτυχία των σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς κανένας επενδυτής δεν θα είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε περίπτωση επικείμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή», αναφέρουν διεθνείς αμυντικοί αναλυτές.

Έχουν διεξαχθεί συνομιλίες, και συνεχίζουν να διεξάγονται πολυμερείς συζητήσεις για την άμυνα, με την διεξαγωγή ασκήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά οι πραγματικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας θα διεξαχθούν όπως φαίνεται τώρα.

Ιδέες για μια αμυντική δομή που θα περιφρουρεί τον αγωγό East Med, μέσω του NATO, δεν έχουν αναφερθεί, καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα άμεσο αντιτουρκικό σχέδιο εντός της συμμαχίας.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν τις απειλές του ISIS, Χαμάς/Χεζμπολάχ, ενώ η Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν στενά την Τουρκία.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής ναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ.

Για όλες τις χώρες αυτού του συνασπισμού, υπάρχουν πλέον απτές απειλές στα σχέδια τους για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο συνεχής εξοπλισμός για παράδειγμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων, για την δημιουργία αμυντικού βραχίονα που θα διαφυλάττει αποτελεσματικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους στην περιοχή.

Επίσης σήμερα, δεν έχουν τεθεί σε ισχύ πραγματικοί αμυντικοί μηχανισμοί που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις χωρών της περιοχής αλλά και τζιχαντιστές.

Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης θα μεταβεί στην Αθήνα την Τρίτη για την συνάντηση με τον ΥΠΑΜ κ. Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Ζάκι.

Στις 6 Νοεμβρίου, οι τρεις υπουργοί θα παρακολουθήσουν μέρος της κοινής στρατιωτικής αεροπορικής άσκησης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, με την ονομασία "Μέδουσα- 9" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Στόχος της άσκησης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, επισημαίνοντας ότι παρατηρητές από άλλες χώρες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την άσκηση αυτή.

Η Τουρκία προετοιμάζεται εδώ και καιρό να "κτυπήσει" στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, μόνο που τώρα, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλάζει το σκηνικό και ό,τι λάθος θα κάνουν οι Τούρκοι θα το πληρώσουν πλέον πολύ ακριβά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ