Ελληνοτουρκικά

Τραγελαφικά προκλητικοί οι Τούρκοι: "Παραχωρήσαμε έκταση 85 χιλιομέτρων της «Γαλάζιας Πατρίδας»"

Νέοι ισχυρισμοί έρχονται πια από τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, κατά τους όποιους "φαίνεται" πως τα τουρκικά σύνορα έχουν μετατοπιστεί περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικότερα...

Ο πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε ότι υπάρχει μια πράξη εναντίον μας στο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρουσιάστηκε στο κοινό από τη Ναυτική Ακαδημία στις 31 Αυγούστου 2019, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Γιαλίμ, σύμφωνα με την τουρκική “Sözcü”, είπε ότι ο χάρτης που δημοσίευσε το 1974 το Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 μοιρών ανατολικά.

Ωστόσο, στον χάρτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημάνθηκε ότι αυτός σχεδιάστηκε ανατολικότερα στο γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών.

Ο Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι τα (τουρκικά) σύνορα μετατοπίστηκαν περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα του 2019, η Τουρκία θα χάσει 'σημαντικά δικαιώματα'  στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Γιαλίμ θα προσθέσει, ακόμη, ότι σύμφωνα με τα (τουρκικά) δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, δηλαδή, η Γαλάζια πατρίδα μας, είναι περίπου 550 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο εναέριος χώρος μας είναι 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Ενώ τώρα αναφέρθηκε ότι η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: echedoros-a.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Στα ύψη η ένταση: Ξεκινούν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ - Η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα με την ανάρτηση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου

Ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε...