Ελληνοτουρκικά

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στην Α.Μεσόγειο - Έλληνας αναλυτής: "Κλειδί η οριοθέτηση ΑΟΖ" - "Προσοχή στο μέτωπο Τουρκία-Λιβύη"

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και Ρωσία-Κίνα, έχουν παρέμβει λεκτικά και ζητούν άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή ένταση που απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ανά πάσα στιγμή που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση δίχως επιστροφή. Η εμπλοκή ισχυρότερων χωρών στις ενεργειακές εξελίξεις και η αντίδραση αυτών στις τουρκικές ενέργειες θα καθορίσει το μέλλον της Α.Μεσογείου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των εκτιμήσεων αναλυτών βρίσκονται τα παραπάνω και συνεχώς προειδοποιούν για τους κινδύνους αλλά και για πιθανές λύσεις. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πολιτική που θα διατηρήσει η νέα κυβέρνηση σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Ο καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4, υποστήριξε ότι για την Τουρκία η αδυναμία της Ε.Ε. να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα έναντι της για όσα πειρατικά πράττει στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργοποίηση του αμυντικού συμφώνου συνεργασίας με την Γαλλία.

Αντίθετα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τους S-400, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και θα εξαρτηθούν από την ενεργοποίηση τους ή όχι στην Τουρκία, ενώ δεν απέκλεισε μια ισχυρή ενέργεια από πλευράς του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Φίλης σημείωσε με νόημα, ότι αν περάσει της Τουρκίας στην εξουδετέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχες κινήσεως είτε στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου , είτε νότια της Κρήτης. Δυστυχώς είπε , η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δει άμεσα τι ζητάει η πλευρά της Βεγγάζης , έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης , που παίζει ανοιχτά το παιχνίδι και της οριοθέτησης με την Τουρκία.

Κλειδί είπε, είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα και η άμεση οριοθέτηση με την Κύπρο, αλλά με την προϋπόθεση ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με πράξεις και παρουσία κυριαρχίας, αυτά τα δύο αναφαίρετα δικαιώματα μας , που για την ώρα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα αποφύγουμε.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=328&v=KRqXFGgvMR8

Άλλωστε οι κινήσεις της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα που έχει ανοιχτά με την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και τις ΗΠΑ δείχνουν μια βιασύνη, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φίλης σε συνέντευξή του στον Μαρίνο Γκασιάμη για το news.gr. Αυτό σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την ανάγκη του προέδρου της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει στο εσωτερικό του πως εξακολουθεί να είναι ισχυρός μιας και πλέον ορθώνονται πολλές φωνές που τον αμφισβητούν.

Η Άγκυρα χρειάζεται γρήγορα αποτελέσματα γιατί αλλιώς αντιμετωπίζει το φάσμα απωλειών τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Φίλης αναλύει τους φόβους του Ερντογάν και της Τουρκίας:

«Κοιτάξτε ως προς την Ανατολική Μεσόγειο τα πράγματα είναι πολύ στριμωγμένα για την Τουρκία.

Είναι δεδομένο πως αυτή την στιγμή η Άγκυρα έχει ρίξει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει μια γρήγορη χρονικά λύση για να αποφύγει την επιμήκυνση του ζητήματος που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο. Η προσπάθειά της, να πιέσει περαιτέρω την Κύπρο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποδεχθεί de facto και de jure την συνδιαχείριση με τους τουρκοκύπριους και την πρόσβαση επί της ουσίας της Τουρκίας στην χρησιμοποίηση των υδρογονανθράκων, αν κρατήσει καιρό η Άγκυρα θα αρχίσει να καταγράφει ζημιές και στο οικονομικό επίπεδο καθώς η παρουσία των πλωτών γεωτρύπανων έχει ένα κόστος περίπου 100.000 δολάρια την ημέρα ανα γεωτρύπανο αλλά και πολιτικά καθώς όσο συνεχίζεται αυτό είναι προφανές ότι στην Ευρώπη θα αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα επιβολής πιο σκληρών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Η Άγκυρα αυτή την στιγμή αψηφά την διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, προσδοκώντας πως πολύ γρήγορα θα καταφέρει τον σκοπό της.

Αν ο σκοπός της δεν επιτευχθεί γρήγορα τα άλλα μέρη θα υποχρεωθούν να κινηθούν με ένα τρόπο διαφορετικό. Δηλαδή η ΕΕ δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Τουρκία συνεχίζει αυτή την πολιτική. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να την φρενάρει. Υπάρχουν βέβαια τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση σε διάφορα κομμάτια όπως της μάχης κατά της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, οι εμπορικές σχέσεις ακόμα και της ενέργειας θα σας έλεγα.

Παρόλα αυτά υπάρχει και η ανάγκη να μπει ένα μέτρο, ένα φρένο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, διότι δεν μπορεί να συνεχίζει η Άγκυρα αυτή την συμπεριφορά απέναντι σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και αυτή να φαίνεται αμήχανη και αδύναμη. Υπάρχει και μια ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και μην ξεχνάτε πως μετά τις εκλογές έχουμε άλλους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Δεν είναι εύκολο για τους ευρωπαίους να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιβάλει κυρώσεις που είναι ήπιες και να αφήνει ουσιαστικά την Τουρκία να της βγάζει την γλώσσα.

Ο Ερντογάν είναι σε μια βιασύνη γιατί πρέπει να δείξει στο εσωτερικό του αποτελέσματα, πρέπει να δείξει στο εσωτερικό ότι η Τουρκία την οποία περιγράφει στο αφήγημά του είναι η περιφερειακή δύναμη που ορίζει τις εξελίξεις. Προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει. Δεν μιλάω για αυτούς τους οποίους ήδη πιστεύουν στον Ερντογάν ή ακούν μόνο τα media που ελέγχει και ελέγχει περίπου το 90% αυτών. Αναφέρομαι σε αυτούς οι οποίοι έχουν πιο κριτική σκέψη. Δεν είναι εύκολο να τους πείσει ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Βλέπουμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται εκτός των εξελίξεων. Άρα λοιπόν θα πρέπει να έχει γρήγορο αποτέλεσμα για να μπορέσει και να μην υποστεί μεγάλη ζημιά οικονομική και πολιτική με την πολιτική των πλωτών γεωτρύπανων που εφαρμόζει και όλα όσα κάνει προσπαθόντας να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφυξίας στην Κύπρο.

Δείτε πως αντιμετώπισε το ζήτημα της άφιξης κομματιών των S-400. Οι οπαδοί του βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν σαν να είχε πάρει η Τουρκία το παγκόσμιο κύπελο.

Βγήκε ο Ερντογάν και είπε ότι "οι άλλοι νόμιζαν ότι εγώ μπλοφάρω και τώρα απέδειξα ότι αυτό που λέω το εννοώ και ακολουθούμε μια ανεξάρτητη πολιτική".

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για το αφήγημα του Ερντογάν και τις πιέσεις που δέχεται από πολιτικούς του διαμετρήματος του Μπαμπατζάν και του Γκιούλ. Είναι σημαντικό για αυτόν να αποδείξει πως είναι αποτελεσματικός. Τα πράγματα στην Συρία είναι δύσκολα, οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι πολυπαραγοντικές καθώς δεν είναι μόνο ένα θέμα που τις επηρεάζει. Η ανατολική Μεσόγειος είναι που έχει στρέψει το βλέμμα του, τόσο γιατί φοβάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν τετελεσμένα οριστικά και αμετάκλητα σε βάρος της Τουρκίας και αυτό θέλει να το αποτρέψει όσο και επειδή θέλει να δείξει την εικόνα πως είναι η περιφερειακή δύναμη που ότι λέει γίνεται σεβαστή από φίλους και αντιπάλους. Ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «περιφρονώ τις πιέσεις των αμερικανών και των ευρωπαίων και εφαρμόζω την πολιτική μου απερίσπαστα και δηλώνω παρουσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ