Ελληνοτουρκικά

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: «Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου θα έχει συνέπειες»


Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Απαντώντας στην δήλωση Ερντογάν σύμφωνα με την οποία «μιλάει μόνος του» δήλωσε μεταξύ άλλων πως όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες.

«Βρίσκομαι κι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδο σας -στο στρατόπεδό μας- για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους.

Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.

Χαιρετισμός στην ΕΛΔΥΚ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν σχολίασε δηλώσεις μου σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Πρέπει να γνωρίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλά την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της λογικής & της αλήθειας αλλά και την γλώσσα της αποφασιστικότητας. Mιλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη-μέλη, την μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Το να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στην θάλασσα αποτελεί μια αδιέξοδη κλιμάκωση. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Οι παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν, αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό τίμημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η πατρίδα μας είναι συνυφασμένη με αξίες: Τον αγώνα για ελευθερία, για ανεξαρτησία και για δικαιοσύνη. Οι στρατευμένοι μας, είναι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου. Η ΕΛΔΥΚ είναι ταγμένη να υπερασπίζεται τις αξίες αυτές, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσκεψη στο στρατόπεδο Σταυριανάκου και χαιρετισμός στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 25. Juni 2019

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ