Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό σχέδιο ελέγχου της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο: Aλλαγή του status quo σε εμπορικά πλοία και LNG; - Τριπλή αποστολή κατά της Ελλάδας

Οθωμανικό σχέδιο ελέγχου του Αιγαίου και ειδικά των Στενών του Βοσπόρου εφαρμόζει η Άγκυρα, με άκρως ύποπτο νομοσχέδιο με το οποίο η τουρκική ακτοφυλακή αναλαμβάνει καθήκοντα «χωροφύλακα» στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, όλα τα εμπορικά πλοία που διέρχονται τα τουρκικά ύδατα δεν θα δύνανται να πλησιάσουν κοντά σε όλων των τύπων τις τουρκικές γέφυρες  περισσότερο από 100 μέτρα, ενώ τα πλοία που θα μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο θα έχουν επίσης καθεστώς πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με άλλες αλλαγές, η τουρκική Ακτοφυλακή θα πρέπει να ενημερώνεται για τα πλοία μήκους άνω των 300 μέτρων δέκα ημέρες πριν από την είσοδό τους στους σε τουρκικά ύδατα και στο Βόσπορο.

Σημειώνεται επίσης ότι, αν προκύψουν «προβλήματα», (δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς είδους προβλήματα και εις βάρος ποιου) η Τουρκική Ακτοφυλακή θα έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο συμβάν χωρίς την άδεια του καπετάνιου του σκάφους.

Αυτό ερμηνεύεται ως πιθανή προσπάθεια νομιμοποίησης των τουρκικών αρχών ασφαλείας σε οποιαδήποτε περιοχή ενδιαφέροντος των Τούρκων στο Αιγαίο, όσον αφορά την Ελλάδα αλλά και την ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα περιστατικά που έλαβαν χώρα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται επίσης ότι τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LNG) θα μπορούν να διέρχονται από τους τουρκικά χωρικά ύδατα και κόλπους μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Τουρκία, υπενθυμίζουμε ότι εδώ και καιρό, με την χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων στο Θρακικό πέλαγος και σε όλο το Αιγαίο, διεξάγει τριπλή αποστολή κατά της Ελλάδος, την οποία τώρα αρχίζει να κατανοεί η ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι αυτό το διάστημα «απασχολημένη» με την οικονομία αφήνοντας τους Τούρκους να διαμορφώνουν νέο status quo στο Αιγαίο.

Πρώτον, η Τουρκία «καταλαμβάνει χώρο» στο Αιγαίο με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών για να προβάλει στην συνέχεια ένσταση για την κυριότητα του Αιγαίου.

Δεύτερον, εφοδιάζει αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κά) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Τρίτον, οι Τούρκοι προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών, σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε σαφή εντολή να «αυξηθούν» κατακόρυφα στο Αιγαίο οι περιπολίες από τα τουρκικά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, με στόχο, επίσημα, καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια. Ανεπίσημα όμως στο στόχαστρο πιθανόν να βρεθούν ελληνικά σκάφη όλων των τύπων.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι το τουρκικό λιμενικό σώμα αποτελείται ήδη από πλοία που φέρουν και πυραυλικά συστήματα.

Πρόκειται για μέγα κίνδυνο για τις ελληνικές φρεγάτες, ΤΠΚ και τα άλλα πλοία του ελληνικού στόλου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), το οποίο βάσει σχεδιασμού έχει τοποθετηθεί στα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, και αποτελεί τον μεγαλύτερο πρόβλημα για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος), όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, έχει τοποθετήσει τον εν λόγω πύραυλο, ο οποίος θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά επεισόδια, ειδικά τώρα που ετοιμάζουν και γεωτρύπανο οι Τούρκοι για την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο τουρκικής κατασκευής πύραυλος UMTAS είναι ένα πυραυλικό σύστημα τύπου «fire and forget ή fire and update», υπό την καθοδήγηση υπερύθρων ακτίνων, και είναι σε θέση να εγκλωβίσει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το σχέδιο «Suga», το οποίο αποτελούσε το ναυτικό σκέλος του ευρύτερου σχεδίου »Βαριοπούλα».

Το σχέδιο αυτό, υπό την διαταγή του ναυάρχου Ozden Ornek, προέβλεπε την πρόκληση κρίσεως με την Ελλάδα και ακολούθως την πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος με αφορμή επεισόδια σε «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα».

Για την πρόκληση των επεισοδίων προτάθηκε και η εκμετάλλευση προστριβών που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών στην περιοχή του ελληνικού νησιού Ζουράφα (ή Λαδόξερα).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης