Ελληνοτουρκικά

Ακούνητο παραμένει το Saipem 12000

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΝΙ στο ΚΥΠΕ, το σκάφος «Saipem 12000», που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας πετρελαίων και που παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από πλοία του τουρκικού Ναυτικού, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο «3» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι : «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος "Saipem 12000" αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει, γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».

Σημείωσε, επίσης, ότι:  «Το σκάφος εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του, μέχρι την επίλυση της κατάστασης. Το Saipem 12000 έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο «3» στα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη...

Την Πέμπτη η ΕΝΙ ανακοίνωσε υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο «Καλυψώ 1», η οποία επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ΕΝΙ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη  φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο "Καλυψώ"», προσθέτοντας ότι γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.

«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ