Ελληνοτουρκικά

Εμπόδια στη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2017» βάζει η Τουρκία

Να τροποποιήσει τέσσερις περιοχές που έχει δεσμεύσει για τη μεγαλύτερη άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Παρμενίων 2017», στο Αιγαίο, ζήτησε η Άγκυρα από την Αθήνα. Όπως ισχυρίζεται, μέρος των περιοχών αυτών πέφτει πάνω σε κομμάτια περιοχών που έχει «δεσμεύσει» η ίδια για δικές της ασκήσεις.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, καταρχήν η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ για περιοχές μέσα στο FIR Αθηνών και ως εκ τούτου οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί με τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δεν ισχύουν. Tο να ζητάει λοιπόν από την Αθήνα να τροποποιήσει τις δικές της δεν έχουν καμία νομική βάση. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ελληνικές περιοχές ασκήσεων που ζητά η Άγκυρα να αλλάξουν, έχουν να κάνουν με τη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2017» που ξεκινά την Παρασκευή.

Η Άγκυρα όμως φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να βάλει εμπόδια και στο επίπεδο της θάλασσας, καθώς την πρώτη ημέρα έναρξης του «Παρμενίωνα» με παράτυπη NAVTEX με αριθμό 962/17 εξαγγέλλει ναυτικές ασκήσεις νότια της Καρπάθου.

Στον αέρα σήμερα, μεταξύ Χίου και Λέσβου, δύο τουρκικά F-16 και δύο F-4 μπήκαν στο FIR Αθήνων στις 15:04 και βγήκαν στις 15:30. Στη συνέχεια, τα δύο F-16 του σχηματισμού ξαναμπήκαν μεταξύ Χίου και Σάμου, στις 15:46, για να βγουν τρία λεπτά αργότερα.

Ένα άλλο ζευγάρι μαχητικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου στις 16:04 και βγήκε ανατολικά της Ρόδου δέκα λεπτά αργότερα. Σε καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρξε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν και αναγνωρίσουν κατά την πάγια τακτική.

newsbeast.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ