Βόρεια Ήπειρος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά βλέπει η Τουρκία με υπόθεση Μπελέρη αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών και θα ζητήσει ολόκληρο το Αιγαίο

Το ελληνικό κράτος δέχεται καθημερινά ένα σοβαρότατο εθνικό πλήγμα με την επάισχυντη συμφωνία των Πρεσπών πριν μερικά χρόνια, τραυματίζοντας το κύρος του ανεπανόρθωτα.

Σήμερα μετά την σύλληψη του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας Φ.Μπελέρη για την παραμονή του στην φυλακή για 75 και πλέον ημέρες, η προσβολή κατά της χώρας έιναι ακόμα μεγαλύτερη και αρχίζει να παίρνει προεκτάσεις επικίνδυνες.

Μερικοί αναφέρουν σε κοινωνικά δίκτυα πως “ ότι θέλει μας κάνει η μικρή Αλβανία, τα μικρά Σκόπια ( συμφωνλια των Πρεσπών), τότε και η τουρκική κυβέρνηση θα πεί στις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο ότι η χώρα μας δεν θα  αντισταθεί”.

Φυσικά και αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και φυσικά καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τα ακραία προκλητικά αιτήματα του Σουλτάνου Ερντογάν.

Αλλά είπαμε η υπόθεση Μπελέρη έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα  την χώρα μας και το κύρος της στην ΕΕ, και πέραν αυτής.

Ο Ράμα υπακούωντας σε εντολές της Άγκυρας κρατά όμηρο τον εκλεγμένο Δήμαρχο, ενώ η ΕΕ δεν κόβει άμεσα κάθε χρηματοδότηση στα Τίρανα.

Η Ελλάδα θα πρέπει ενδεχομένως να επαναπατρίσει πολλούς Αλβανούς πολίτες που ζούν παράνομα στην Ελλάδα, να ζητήσει έλεγχο για τεράστιες φυτίες ναρκωτικών στην Νότιο Αλβανία από την Interpol, και γενικά να κάνει απτό και κατανοητό στον Αλβανό νταή πρωθυπουργό, ότι η χώρα του συνορεύει με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία.

Καμία έκκληση, καμία επίκληση στο διεθνές δίκαιο ή δήλωση συμπαράστασης στον Φ.Μπελέρη, δεν θα του ανοίξει την πόρτα του κελιού του από το γνωστό καθεστώς του Ε.Ράμα, ο οποίος προκαλεί μάλιστα με την στάση του  και τις δηλώσεις του την Ελλάδα.   

Όσο για την είσοδο των Αλβανών στην ΕΕ, θα πρέπει να δηλώσουμε από τώρα ως ελληνικές αρχές, ότι θα προβάλουμε βέτο, το οποίο δεν θα αλλάξουμε μέχρι εκείνη την στιγμή, ζυγίζοντας την στάση της Αλβανίας όλο το επόμενο διάστημα.  

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για την απόρριψη της έφεσης του προφυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη από το Ανώτατο Δικαστήριο Τιράνων (26.07.2023)

“Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Τιράνων να απορρίψει την έφεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων, οι οποίες, στην ουσία, στερούν από τον κ. Μπελέρη το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, τους οποίους η Αλβανία οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα εφόσον θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα, νομοθετικά ή διοικητικά, για την άμεση ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, εντός ή εκτός φυλακής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και θα εγείρει το ζήτημα αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα”.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...