Βόρεια Ήπειρος

Με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απάντησαν οι Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας στον αλβανικό αλυτρωτισμό και στις μπουλντόζες του Ράμα - Δείτε το βίντεοΓροθιά στον αλβανικό αλυτρωτισμό και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ράμα να ξεριζώσει την ελληνική εθνική μειονότητα από την Βόρειο Ήπειρο ήταν τα άκουσμα του Εθνικού Ύμνου από τους μαθητές του ελληνικού σχολείου «Όμηρος» στην Χειμάρρα. Κι αυτό τη στιγμή που το σχέδιο για το γκρέμισμα των σπιτιών των Ελλήνων καλά κρατεί.

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο ελληνικό σχολείο «Όμηρος» και αμέσως μετά σε εκδήλωση της «Ομόνοιας» Χειμάρρας στο μνημείο των πεσόντων ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε σε όλη της περιοχή και έφτασε μέχρι τα Τίρανα, τα οποία φαίνεται πώς ενοχλήθηκαν και έβαλαν ξανά τις μπουλντόζες μπροστά...

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση του ελληνικού σχολείου της Χειμάρρας, πλήθος γονιών και όχι μόνο παρακολούθησε τους νεαρούς μαθητές να απαγγέλλουν ποιήματα, να τραγουδούν για την Λευτεριά και τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό. Η εκδήλωση ως είθισται έκλεισε με το σύνολο των παρευρισκόμενων να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο.

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση Ράμα θέλησε να απαντήσει με τον δικό της παράνομο και τρόπο. Η περιοχή της «Χειμάρρας» βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας καθώς οι κάτοικοι είδαν τις μπουλντόζες της αλβανικής κυβέρνησης να πλησιάζουν συνοδεία μάλιστα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να συνεχίσουν τις αυθαίρετες κατεδαφίσει ακινήτων ομογενών.

Αν και πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, μετά από προσφυγή των κατοίκων, διέταξε το «πάγωμα» κατεδαφίσεων στο πλαίσιο του επίμαχου σχεδίου ανάπλασης της πόλης, σήμερα το πρωί μηχανήματα έκαναν την εμφάνιση τους στην Χειμάρρα και αστραπιαία κατεδάφισαν Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, που ανήκει σε ομογενή, υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ακινήτων που αναφέρεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος.

Έντονες είναι αντιδράσεις των κατοίκων στις νέες μεθοδεύσεις, ενώ ενημερώθηκε άμεσα η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συστηματικά το τελευταίο διάστημα, στοχοποιούνται -από το καθεστώς Ράμα- και κατεδαφίζονται ακίνητα ομογενών που στεγάζουν επιχειρήσεις, με στόχο να τους στερήσουν από οικονομικούς πόρους και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την Χειμάρρα, στο πλαίσιο δημογραφικής ανατροπής κατά της ελληνικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ